Chomutov pokračuje s exekucemi neplatičů

Chomutov - Pracovníci ekonomického odboru chomutovské radnice dnes začali za asistence strážníků a zámečníků exekučně zabavovat movitý majetek dlužníků města. Město přestalo využívat služeb najatých exekutorů, protože stát podle primátorky Ivany Řápkové (ODS) v pomoci s bojem proti nepřizpůsobivým a neplatičům selhal, na exekutory je vyvíjen enormní tlak a odstupují od spolupráce. Na stranu lidí porušujících zákony se postavil i ústecký krajský soud, který exekutorům nařídil zabavené dávky vrátit. Exekuce budou podle primátorky časově neomezené, dlužníci s nimi musejí počítat minimálně jedenkrát týdně.

Pracovníci magistrátu v tričkách s nápisem Správce daně zazvonili v 10:00 na první ze dvou bytů v Borové ulici v panelovém sídlišti Zahradní. Jako první přišli o část majetku Evžen Bílý a jeho družka Anna Tancosová se dvěma syny a dcerou ve věku od osmi do 11 let. „Dlužím poplatky za odpad. Chtěl jsem se domluvit na splátkovém kalendáři, v úterý dostanu sociální dávku. Nelíbí se mi proto, že k nám exekutoři vtrhli už dnes, navíc před dětmi, které probudili. Odvolám se,“ řekl Bílý. Městu údajně dluží 840 korun, exekutoři v bytě zabavili počítač, televizi a zvukovou stereo soupravu za tisíce korun. Do druhého bytu musel úředníkům pomoci zámečník.

Kromě ústeckého krajského soudu celou situaci kritizuje také ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb, současný postup Řápkové však schvaluje. „Někomu ty věci dojdou dříve, někomu později ale důležité je, že se pro tento krok rozhodla,“ uvedl.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Město posílilo odbor ekonomiky o fyzicky zdatné zaměstnance

Vedení města posílilo odbor ekonomiky fyzicky zdatnými zaměstnanci, kteří jsou schopni práci v terénu vykonávat. Zabavovat budou nadále i část peněz vyplacených dlužníkům na sociálních dávkách. Exekuce se však přesunuly mimo budovu magistrátu, město tak respektuje rozhodnutí krajského soudu.

Ivana Řápková:

„Chceme vymoci veškeré pohledávky, jež můžeme. Tedy za nezaplacené pokuty za přestupky a drobnou kriminalitu a z neuhrazených poplatků, což se týká stovek lidí. Pro město je to samozřejmě určitá zátěž, museli jsme najmout nové pracovníky. Nemůžeme vymáhat pohledávky za nájemné, to je v pravomoci jen soudních exekutorů. Za asistence strážníků budeme chodit do bytů, budeme dlužníky sledovat, čekat na ně před hernami, zastavovat je na ulicích, chodit za nimi do hospody. Budeme prostě všude.“

Řápková upozornila, že exekuce jsou součástí daňového řízení, město proto nesmí zveřejnit informace o výši pohledávek jednotlivých dlužníků: „Za pět až sedm let tito lidé nashromáždili na pokutách a poplatcích dluh 40 milionů korun. Tyto peníze nám vrátí. Navíc jim chceme i pomoci. Podaří-li se nám zabránit, aby se dopouštěli drobné kriminality, nebudou dostávat pokuty. A nebudou mít dluhy.“

Dlužníkům nájmu hrozí vystěhování do buněk na okraji města

Nečinnost soudních exekutorů podle Řápkové zvyšuje náklady města: „Přijali jsme tři nové pracovníky na ekonomický odbor, mzdové náklady představují zhruba 60 tisíc korun měsíčně. Navíc musíme zabezpečit zabalení, uložení a dražbu zabavených věcí. Tyto náklady ale můžeme zpětně napočítat dlužníkům.“

Exekutor zabavil dlužníkům peníze vyplacené na dávkách v hmotné nouzi přímo na magistrátu jen jednou. Někteří příjemci dávek z řad neplatičů se proti tomuto postupu odvolali a krajský soud jim dal za pravdu. Rozhodl, že mají nárok na vrácení peněz. Dávka v hmotné nouzi je podle soudu nepostižitelná. Chomutov verdikt respektuje, ale nesouhlasí s ním a chce se dál soudně bránit. Eviduje pohledávky přesahující 240 milionů korun. Exekuce jsou součástí projektu Záchranný kruh na ochranu slušných lidí před neplatiči, nepřizpůsobivými lidmi, narkomany a prostitutkami. Dlužníkům nájemného hrozí i vystěhování do mobilních buněk na okraj města.