ODS: Za útokem na Topolánka někdo z nás? Absurdní!

Praha - Občanští demokraté dnes ústy svého mluvčího Martina Kupky jednoznačně odmítli, že by za pátečním útokem na šéfa strany Mirka Topolánka mohl stát někdo z ODS. Kupka navíc upozornil, že existují rozpory mezi výpověďmi svědků přímo z koupaliště, kde se incident stal, a tím, co policii a médiím řekla čtveřice, která se nyní k házení předmětů na předsedu ODS hlásí. Podle ODS je nyní důležité případ vyšetřit a útočníky i objednavatele postavit před soud.

„ODS poskytla řadu důležitých svědeckých výpovědí o tom, jak celá akce probíhala, a dokonce jsem přesvědčený o tom, že svědecké výpovědi usnadnily identifikaci pachatelů,“ řekl novinářům místopředseda strany a někdejší ministr vnitra Ivan Langer, nyní šéf volebního štábu strany. On sám kvůli incidentu na hustopečském koupališti policií osloven nebyl.

Langer i Kupka se dnes vyhýbali přímé odpovědi na otázku, zda se mohou zaručit, že incident neinicioval například někdo z Modrého týmu dobrovolníků podporujících občanské demokraty. „Nemám dojem, že bychom postupovali pomalu. Každou z verzí musíme prověřit, a to není otázka minut,“ uvedla ve vyjádření pro ČT břeclavská policejní mluvčí Alice Čechová.

Reportáž Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

Mirek Topolánek:

Mluvčí ODS Martin Kupka:

„Shrnu-li to: Dostanu zaplaceno, hodím kamenem, udám se policii, vzápětí se představím médiím a potom označím za viníka toho, kdo byl zraněn. To je nejen nepravděpodobné, to je absurdní.“

Jeden ze čtveřice pravděpodobných útočníků po pondělním výslechu na policii novinářům naznačil, že zadavatel by mohl být právě člověk spojený s občanskými demokraty. „Je tam prostě ta možnost, že to bylo ze strany nebo z organizačního týmu pana Topolánka. Nechci teď uvádět nic blíž,“ řekl. Jeho advokátka Klára Slámová dnes vysvětlila, že k podobným tvrzením její klienty vedl vzhled, chování i slova objednavatele útoku. Muži navíc popírají, že by po Topolánkovi házeli kameny, útočili prý jen vejci.

Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24