Česko stále trápí prostituce, i když je často maskovaná

Praha - Tuzemské obce a města dál trápí prostituce. Jediná změna proti minulosti tkví v tom, že se skryla pod vývěsní štíty restaurací, ubytoven nebo různých odpočinkových center, kde nevěstky figurují jako stálí hosté. Nedostatečná legislativa pak skoro znemožňuje nezdaněné podnikání s láskou odhalit a prokázat.

Dobře vidět to je třeba v noční Praze, když skupinky podnapilých zahraničních turistů míří za zábavou. Jejich kroky ale překvapivě směřují do fitness clubů, šatnových kabin nebo ubytovacích jednotek. Právě tak jsou totiž v oficiálních záznamech noční kluby vedeny. „Skrytě vytvoří erotický klub na základě stavebního povolení např. pro ubytovací zařízení s fitness centrem,“ vysvětluje starosta pro Prahu 1 Petr Hejma (ODS).

Dalším problémem je, že jsou prostitutky oficiálně vedeny jako hoteloví hosté, často jsou však na jednom pokoji hlášeny i několik let. Starosta Dubí Petr Pípal (ODS) si proto stěžuje, že s tím město může jen těžko něco dělat. Prostitutky se totiž na oko krátkodobě ubytují, díky kuchyňce připojené k pokoji se z nich pak stávají běžní nájemci ubytovacích jednotek. Úředníci tak mohou kontrolovat pouze kvalitu ubytovacího zařízení, i když sami tuší, že jde o kamufláž.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Majitel jednoho takového skrytého nevěstince na Chebsku do kamery vysvětluje: „Já nemohu vědět, co se děje za zavřenými dveřmi, ale co se mě týče, já provozuji čistě penzion na krátkodobé ubytování.“

Starostové, policie a paradoxně i sami majitelé skrytých nevěstinců se shodují, že by vše zjednodušil zákon o erotických službách. Na ten už ale Česko čeká řadu let. První návrh zákona o regulaci prostituce smetli zákonodárci ze stolu už v roce 2005. Zatím poslední se zrodil loni na pražském magistrátu, ten se ale na jednání sněmovny zatím nedostal. Svůj návrh teď nebude předkládat ani ministerstvo vnitra, podle jeho mluvčího je to prý spíše úkol pro politickou, nikoli úřednickou vládu.

Noční klub
Zdroj: ČT24