Právník z kauzy Diag Human znovu před soudem - dluží klientům zálohy

Brno - Brněnský právník Zdeněk Nováček známý z kauzy Diag Human má další problémy. Je obžalovaný ze zpronevěry. Státní zástupce ho viní z toho, že si přisvojil peníze, kterou mu dala do úschovy pětice jeho klientů, dohromady dva a půl milionu korun. Už jednou ho přitom za stejný delikt soud potrestal a zakázal mu pracovat v advokacii.

Dřív chodil Nováček k soudu, aby dostával své klienty z malérů, teď chodí k soudu kvůli těm vlastním. V nové kauze si pět poškozených klientů u něho kvůli prodeji nemovitostí složilo do úschovy peníze, zpátky už je nedostali. „Jakmile k převodu nemovitosti a změně vlastnického práva došlo, domáhali se vrácení těchto finančních prostředků, on jim však vrátil jen část a zbytek použil ve svůj prospěch,“ potvrdil mluvčí brněnského státního zastupitelství Vladimír Kutnohorský.

Přitom už loni v květnu městský soud Nováčka potrestal prakticky za totéž. Za zpronevěru víc než milionu dostal podmínku. Teď už by soudci mohli být i přísnější a uložit mu nepodmíněný trest od dvou až do osmi let. Hůl nad ním zlomila už i advokátní komora, od ledna 2009 z ní byl vyloučen. Loni si Nováček sypal popel na hlavu, ani teď vinu nepopírá. „Obviněný se k trestnému činu doznává. Na svou obhajobu uvádí, že se počátkem roku 2008 ocitl v tíživé finanční situaci,“ řekl mluvčí Kutnohorský.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

Jméno Zdeňka Nováčka se začalo v médiích přetřásat v roce 2003. Neznámému rozvodovému právníkovi tehdy bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková dohodila výnosnou práci. Měl zastupovat stát v miliardovém sporu s výrobcem krevní plazmy firmou Diag Human, za odměnu deset milionů korun. Peníze nakonec nedostal a exministryně se kvůli smlouvě, kterou s právníkem podepsala, chodí už třetí rok obhajovat k soudu.