Řápkové někdo vyhrožuje smrtí, asi kvůli exekucím

Chomutov - Chomutovské primátorce Ivaně Řápkové (ODS) někdo vyhrožuje smrtí. Obdržela dopisy, v nichž jí pisatel vyhrožuje smrtí. Výhružky by mohly souviset s exekucemi, jež pracovníci chomutovského magistrátu zahájili minulý týden. „Jde jednoznačně o snahu mě psychicky nalomit, abychom s exekucemi přestali. Exekuce však budou i nadále pokračovat,“ uvedla Řápková. Magistrát se podle ní okamžitě spojil s policií a strážníci zajistili ochranu radnice.

Primátorka připomněla, že výhrůžkám čelila už loni v dubnu. Někdo jí tehdy poštou poslal nábojnici s varováním, že pokud nezmizí z radnice, čeká ji smrt. „Za výhrůžkami stojí zřejmě někdo, koho se exekuce dotkly nebo mohou dotknout. Mohu však říci, že se tím nenechám zastrašit,“ doplnila.

Exekuce majetku lidí, kteří dluží městu peníze na neuhrazených pokutách či poplatcích za služby, v Chomutově zahájili 25. srpna. Město přestalo využívat služeb najatých exekutorů, movitý majetek zabavují pracovníci ekonomického odboru radnice za asistence strážníků. Zaměřili se také na vymáhání pohledávek od prostitutek s neuhrazenými pokutami za nedovolené provozování živnosti, dlužníky už hledali i v hernách a restauracích. Exekuce budou časově neomezené, dlužníci s nimi musejí počítat minimálně jedenkrát týdně.

Telefonát Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Exekuce jsou účinný nástroj, míní primátorka

Stát podle Řápkové v pomoci s bojem proti nepřizpůsobivým a neplatičům selhal, na soudní exekutory je vyvíjen enormní tlak a odstupují od spolupráci. Exekuce primátorka označila za účinný nástroj, týden po zahájení zabavování movitých věcí dlužníků podepsalo splátkové kalendáře k postupné úhradě dlužné částky už několik desítek obyvatel města. Vedení Chomutova posílilo odbor ekonomiky fyzicky zdatnými zaměstnanci, kteří jsou schopni práci v terénu vykonávat. Zabavovat budou nadále i peníze či movité věci dlužníků, kteří pobírají sociální dávky.

Exekutor zabavil dlužníkům peníze vyplacené na dávkách v hmotné nouzi přímo na magistrátu jen jednou, 17. února. Soud ale rozhodl, že mají nárok na vrácení peněz. Postup radnice kritizoval ombudsman Otakar Motejl a ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Exekuční pracovníci
Zdroj: ČT24