V Praze 3 pořídili pro prvňáky přes 500 reflexních vest

Praha - V Praze 3 pořídili za 90 000 korun pro žáky prvních tříd přes 500 reflexních žlutozelených vest. Mají jim na přechodech pro chodce zajistit větší bezpečnost, uvedl mluvčí městské části Jan Sotona. Na základní škole Chmelnice je při slavnostním zahájení školního roku místním prvňákům předal ředitel pražských policistů Martin Červíček. Ročně umírá podle statistik v ČR při dopravních nehodách v průměru dvacet dětí. Loni jich zahynulo 17. Nejčastěji umírají děti jako spolujezdci v autech a dále jako chodci. První zářijový týden budou strážníci městské policie v hlavním městě dohlížet na přechody u 149 škol.

Za prvních sedm měsíců letošního roku zemřelo na silnicích deset dětí. Nejčastěji letos způsobily dopravní nehodu děti jakožto chodci, a to v 255 případech, v patnácti případech pak sedlo dítě za volant osobního vozu a způsobilo kolizi.

V Praze se podle krajského ředitelství policie od ledna do července letošního roku stalo 361 dopravních nehod s chodcem, v 40 případech šlo o dítě. Zemřelo osm chodců, mezi nimiž nebylo žádné dítě. Těžce zraněno bylo 70 chodců, z toho osm dětí.

V Praze 3 se letos s dětským chodcem staly dvě nehody. Obě v rušné Koněvově ulici, kterou děti jdoucí na základní školu Chmelnice musejí přecházet. V dubnu tu byla zraněna sedmiletá dívka. Devítiletá dívka, které řidič nedal na přechodu přednost, vyvázla v červenci z nehody bez zranění.