Česko nechce převzít stíhání muže podezřelého z vraždy v Bulharsku

Praha - Vražda českého podnikatele Libora Mirovského, který byl zavražděn loni v říjnu v Bulharsku, se možná v této balkánské zemi vůbec nedostane před soud. Myslí si to sestra zavražděného podnikatele Petra Mirovská. Nejvyšší státní zastupitelství totiž odmítlo žádost bulharského státu, aby trestní stíhání převzala Česká republika. Mirovský a podezřelý Molčan spolu v Bulharsku podnikali - stavěli u moře apartmány.

Libora Mirovského měl podle důkazů bulharské i české policie zavraždit Nikola Molčan, muž, který byl v Čechách vyšetřován kvůli dvěma vraždám před deseti a šesti lety. Podle vyšetřovatelů Molčan uplatil policisty na letišti v Sofii, aby zaevidoval pas v té době už zavražděného Mirovského, aby to vypadalo, že je naživu a vycestoval do Frankfurtu. Navíc poslal Molčan do Česka Mirovského mobil. Z něj pak jeho komplic rozeslal textové zprávy, aby to vypadalo, že se muž vrátil v pořádku do Česka.

Podle Nejvyššího státního zastupitelství ale není důvod, aby trestní řízení v kauze Mirovský převzala Česká republika. A to ani přesto, že zavražděný i obviněný jsou českými občany. Podle mluvčí zastupitelství obecně platí, že se trestné činy stíhají v té zemi, kde se staly. V Bulharsku je stíhání Molčana pozastavené a nepokračuje ani vyšetřování. Sestra zavražděného muže se domnívá, že se Molčan před soud ani nedostane. Molčanův advokát tvrdí, že je jeho klient nevinný. Pobývá prý v Sofii a neskrývá se.     

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)