Policejní odbory budou možná prověřovat vlastního prezidenta

Praha - Bývalý náměstek policejního prezidenta Jiří Houba zvažuje, že na svého bývalého šéfa Oldřicha Martinů podá trestní oznámení. Přemýšlí také o žalobě na ministra vnitra Martina Pecinu. Informuje o tom deník Právo. Houba odešel minulý týden do civilu poté, co ho Martinů nechal ve funkci zastoupit. Policejní prezident se podle něj dopustil zneužití pravomoci veřejného činitele. Podpořit Houbu chtějí i policejní odbory.

Policejní prezident nahradil Houbu ve funkci náměstka po čtyřech dnech jeho nemocenské jiným policejním důstojníkem. Takové jednání je podle některých expertů v rozporu se služebním zákonem. Místo toho měl jít na stáž ke svému někdejšímu podřízenému Jiřímu Komorousovi. „Pokud by se takto zneužíval institut pověření výkonem funkce, tak se za chvíli může stát, že se nepohodlní policisté, kteří mají svůj názor a stojí si za ním, budou bát vzít dovolenou nebo omarodit, aby nepřišli o místo,“ řekl Právu Jiří Houba. Zároveň dodal, že proti Martinů zvažuje podání trestního oznámení na žalobu na ochranu osobnosti.

Za Houbu se stavějí i policejní odbory. Oldřich Martinů ale jakékoliv porušení služebního zákona odmítá. „Jednal jsem naprosto v souladu se zákonem. Právo na podání trestního oznámení má samozřejmě každý, a pokud se tak stane, jsem připraven být orgánům činným v trestním řízení plně k dispozici,“ vyjádřil se Martinů.

Houba: Pecina je lhář

Houba hovoří o tom, že šlo o politickou objednávku ze strany ministra vnitra za ČSSD Martina Peciny. Ten ale jakýkoliv podíl na Houbově odstavení z funkce, po kterém se bývalý náměstek rozhodl odejít do civilu, odmítl. Žalobu na ochranu osobnosti zvažuje Houba podat i na něj. „Pecina je lhář, na tom trvám,“ dodal Houba.