Kalvoda chce i další řešení předčasných voleb poslat k Ústavnímu soudu

Praha - Advokát poslance Miloše Melčáka Jan Kalvoda je podle serveru iDnes.cz připraven napadnout další ústavní stížností některá řešení, o nichž v souvislosti s odkladem voleb uvažují politici. Kalvoda uvedl, že si dovede představit tři cesty, jimiž by se politici chtěli vydat: vyhlásit volby na jiný blízký termín, narychlo trvale změnit ústavu a třikrát rychle za sebou navrhnout vládu a vyslovit jí nedůvěru. Všechna řešení by ale podle něj znovu dostal na stůl Ústavní soud.

O trvalé změně ústavy už od úterý skutečně hovoří někteří politici, podle nichž lze stihnout novelu schválit v řádu dnů. „To by také bylo hodno ústavní stížnosti,“ uvedl podle iDnes.cz Kalvoda.

Ústavní soud v úterý odložil vykonatelnost rozhodnutí prezidenta o vyhlášení voleb, které se měly konat 9. a 10. října. Chce tak získat čas na prozkoumání Melčákovy stížnosti proti zákonu zkracujícímu volební období poslanecké sněmovny a prezidentskému vyhlášení voleb.

Kalvoda - charizmatický politik, který si přisvojil titul JUDr. 

Melčákův advokát Jan Kalvoda se v prosinci 1996 kvůli neoprávněnému užívání titulu doktora práv vzdal poslaneckého mandátu, funkce místopředsedy vlády a ministra spravedlnosti. V politice patřil od roku 1990 mezi výrazné osobnosti české politické scény, a to přestože za sebou neměl politickou předlistopadovou minulost – nebyl disidentem, „osmašedesátníkem“ ani komunistou. 

Jako politik se řadil k pravé části politického spektra. Do Občanské demokratické aliance vstoupil až v březnu 1991, ale již rok poté vystřídal jejího zakladatele Pavla Bratinku ve funkci předsedy ODA. 

Do povědomí české veřejnosti se dostal zejména v souvislosti s postojem ke „slovenské otázce“ v roce 1991. Kalvoda tehdy kritizoval české představitele, že se při jednáních se slovenskou stranou chovají převážně pasivně, nechají se vydírat hrozbou rozpadu federace a pouze shovívavě „chápou slovenská specifika“.

Mediálně známý advokát

Jan Kalvoda se po ukončení své politické kariéry vrátil ke své původní profesi – advokacii. Právě jeho jméno se objevuje u známých mediálních kauz. Je například právníkem firmy Diag Human, která počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Mezi jeho klienty patří také švagrová bývalého prezidenta Václava Havla Dagmar Havlová. Tu Kalvoda zastupoval ve sporu o polovinu paláce Lucerna. Na advokáta Kalvodu spoléhal i poslanec Zdeněk Kořistka, který nařkl ODS z pokusu o podplácení. Jan Kalvoda též zastupuje věřitele zkrachovalé firmy KTP Quantum.