Podnikatel Příplata vzdor rumunskému naléhání do vězení nepůjde

Brno - Podnikatel František Příplata do vězení nepůjde. Rozhodl o tom dnes brněnský krajský soud, který zamítl požadavek Rumunska, aby si v Česku odpykal osm let za mřížemi. Tento trest mu udělil již v roce 2005 rumunský Nejvyšší soud za údajné nabádání k vraždě odborového předáka Virgila Sahleana. Příplata tvrdí, že je nevinný a proces byl nezákonný.

Sahleanu byl zavražděn v rumunském městě Jasy před devíti lety. Působil v tamních válcovnách trub Tepro privatizovaných českou společností Železárny Veselí. Odborář žádal zrušení kupní smlouvy s českými investory kvůli hrozícímu propouštění.

Příplata, který kupní smlouvu podepsal, byl v červnu 2005 odsouzen Nejvyšším soudem v Bukurešti k osmi rokům vězení za údajné nabádání k vraždě odborového předáka. Po vynesení verdiktu požádal podnikatel o odklad výkonu trestu. Podnikatel s žádostí uspěl. Následně pobýval ve svém bytě ve městě Oradea. O několik týdnů později přešel zelenou hranici do Maďarska a vrátil se domů. Rumunsko pak požádalo Česko o jeho vydání, ale neuspělo. Vzneslo proto požadavek, aby české soudy nařídily Příplatovi odpykat si osmiletý trest ve vlasti.

Vstup Anety Hronové (zdroj: ČT24)

Proces s Příplatou byl nezákonný

Podnikatel při jednání u brněnského soudu napadl zákonnost rumunského procesu. Tvrdí, že v jeho případě bylo porušeno právo na spravedlivý proces. Uvádí, že se mu nedostalo řádných služeb tlumočníka, musel si na vlastní náklady pořizovat překlady dokumentů a výpovědi proti němu byly vynucené.

„Nedostalo se mu při procesu těch nejzákladnějších věcí, na které měl plné právo,“ řekl dnes soudu diplomat Heřman Chromý, který coby pracovník českého velvyslanectví proces s Příplatou v Rumunsku sledoval. Chromý považuje proces za zkonstruovaný. V souvislosti se svým stíháním v Rumunsku se Příplata obrátil i na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Jeho žaloba ale dosud nebyla tímto vrcholným justičním orgánem projednána.