Na Boleslavsku začala jezdit první Regionova

Mladá Boleslav - Do železničního provozu na Mladoboleslavsku byla v úterý uvedena první moderní souprava Regionova. Postupně by ve zdejším regionu mělo být nasazeno pět těchto vlaků. Podle mluvčího Českých drah (ČD) Petra Šťáhlavského budou zatím soupravy ve zkušebním provozu a od změny jízdního řádu 13. prosince by měly jezdit pravidelně. Regionovy budou zařazeny do pravidelného provozu především na tratích z Boleslavi do Nymburka a do Staré Paky, kde obslouží většinu regionálních osobních spojů. Cestující se s nimi potkají také na trati do Mělníka a mezi Všetaty a Turnovem.

Motorová souprava Regionova vzniká modernizací starých motorových vozů řady 810 ze 70. let minulého století. „Souprava má na rozdíl od starých koženkových lavic zcela nové látkou potažené sedačky s vysokými opěradly, podhlavníky a loketními opěrkami. Na šířku vozu jsou jen čtyři místa proti pěti u starých motoráků, a tak je ulička širší,“ řekl ředitel Krajského centra osobní dopravy pro Středočeský kraj Alois Kašpar.

Vlak je také částečně nízkopodlažní, proto se do něj pohodlně dostanou i vozíčkáři a cestující s kočárky. „Také sociální zařízení je rekonstruované jako bezbariérové a v nízkopodlažní části je prostor pro umístění objemných zavazadel a jízdních kol,“ dodal Kašpar.

Do provozu začaly ČD uvádět Regionovy v roce 2006. V současné době jich v Česku jezdí zhruba 100. Cena jedné soupravy je podle Šťáhlavského asi 20 milionů korun.