Schůzka u Klause: Expertní komise má zajistit volby co nejdříve

Praha - Předčasné parlamentní volby by se mohly konat počátkem listopadu, pokud bude hladce přijata trvalá změna ústavy a využije se u všeho nejkratších termínů. Vyplývá to z připravovaného harmonogramu postupu řešení ústavní krize, který připravují právní experti politických stran. Dnes se na Pražském hradě u prezidenta Václava Klause sešli nejvyšší ústavní činitelé a předsedové parlamentních stran, kteří po jednání avizovali právě vznik expertní komise, která má co nejrychleji vypracovat novelu ústavy, aby se předčasné volby mohly konat. Podle šéfa dolní komory Miloslava Vlčka projednají poslanci návrh na změnu ústavy zřejmě ve stavu legislativní nouze, tedy v prvním čtení. Senát novelu projedná krátce po jejím přijetí dolní komorou, tedy už příští týden. Oznámil to předseda Senátu Přemysl Sobotka, který očekává, že ji podpoří zákonodárci napříč politickými stranami. O novele budou hlasovat bez ohledu na výsledek rozhodování Ústavního soudu o stížnosti poslance Miloše Melčáka.

Ústavní činitelé a lídři politických stran se dnes shodli na snaze najít cestu, jak volby uspořádat podle původního plánu či co nejdříve poté. Předčasné volby jsou podle Klause v nynější rozbouřené politické a ekonomické situaci důležitým veřejným zájmem. Prezident, premiér a šéfové obou parlamentních komor hodlají vydat společné prohlášení o tom, co veřejný zájem je. Veřejným zájmem zdůvodnil své rozhodnutí i Ústavní soud, když včera pozastavil vykonatelnost rozhodnutí prezidenta o vyhlášení voleb do sněmovny. „Ústavní soud toto ustanovení porušil, veřejným zájmem zcela jistě není volby nekonat,“ řekl po schůzce předseda ODS Mirek Topolánek. „Pokud by standardně projednaná novela ústavy měla být napadena Ústavním soudem, tak bych to pokládal za narušení vyváženosti tří mocí (zákonodárné, výkonné a soudní), nepředpokládám, že by taková stížnost mohla být úspěšná,“ nebojí se Topolánek dalšího napadení u Ústavního soudu plánované novely, která by měla zaručit trvalou ústavní změnu a umožnit kdykoliv rozpustit sněmovnu a vypsat předčasné volby. Za ODS je v komisi Zdeněk Zajíček, za ČSSD Radovan Suchánek. „Veřejným zájmem je naplňování ústavy a zákonů – a k tomu patří i zákon o zkrácení pátého volebního období sněmovny,“ prohlásil v Interview ČT24 Suchánek. Politici také spoléhají na to, že by soud mohl svůj verdikt přehodnotit.

Ústavní soud projedná Melčákem napadený zákon příští čtvrtek

Ústavní soud v úterý odložil na 9. a 10. října plánované předčasné volby do té doby, než rozhodne o ústavní stížnosti poslance Miroslava Melčáka. Dnes soud rozhodl, že Melčákem napadený zákon veřejně projedná 10. září. „To je neobvyklé, ale Ústavní soud tím dává najevo, že respektuje vážnost situace,“ domnívá se místopředseda Senátu Petr Pithart. Zveřejnění data projednávání ale za ústupek politikům nepovažuje. Podle Pitharta soud v tento den zřejmě zveřejní svůj nález, už ne tak možná jeho zdůvodnění - vzhledem ke krátké lhůtě, kterou soud na projednávání Melčákovy stížnosti má. Melčákovi se nelíbí, že sněmovna o zkrácení svého volebního období rozhodla jednorázovým ústavním zákonem. Podle jeho stížnosti tak bylo porušeno právo poslance nerušeně vykonávat mandát. O samotné stížnosti rozhodne soud později. Melčákův právník Jan Kalvoda se domnívá, že řešení, na kterém právní experti pracují, je ještě více protiústavní než původní plán politiků. Kalvoda je proto připraven reagovat další ústavní stížností.

Prezident Václav Klaus:

„Ústavní soud nesmí odložit výkon rozhodnutí, je-li to v rozporu s důležitým veřejným zájmem. Čtyři nejvyšší ústavní činitelé mají pocit, že je na nich, aby se odvážili formulovat, co je, či není důležitým veřejným zájmem.“

„Převládá tady názor, že se nesmiřujeme s myšlenkou, že zmizí předčasné volby, a že budeme čekat, co se vyvine bez naší aktivity,“ uvedl prezident po asi 90 minut trvajícím jednání. Na Hrad za Klausem dorazili předsedové obou komor českého Parlamentu - Miloslav Vlček (ČSSD) a Přemysl Sobotka (ODS), premiér Jan Fischer a lídři stran zastoupených v Poslanecké sněmovně - Mirek Topolánek (ODS), Jiří Paroubek (ČSSD), Cyril Svoboda (KDU-ČSL), Ondřej Liška (SZ), Vojtěch Filip (KSČM) i senátor Karel Schwarzenberg (TOP 09), vzhledem k tomu, že za tuto stranu je ve sněmovně několik poslanců. Rozhodnutí soudu označil Klaus za nestandardní a necitlivé.

Lidovci: Cesta k předčasným volbám je 3x vyslovit nedůvěru Fischerově vládě

Předseda lidovců Cyril Svoboda přišel s návrhem, jak dosáhnout předčasných voleb, a to v souladu s ústavou - vyslovit třikrát nedůvěru úřednickému kabinetu Jana Fischera. Cesta k volbám by tak byla otevřená. Druhou variantou je podle Svobody zmiňovaná novela ústavního zákona, přičemž lidovci by raději, aby došlo k první variantě, druhou ale podpoří rovněž. Svoboda dnes také prohlásil, že dnešní situace je důsledkem starších kroků ODS a ČSSD, které vedou k jejich dnešnímu spojenectví. Proti tomu se ale ODS ohradila.

Co řekli po schůzce na Hradě:

  • Mirek Topolánek, Jiří Paroubek, Cyril Svoboda i Vojtěch Filip chtějí volby co nejdříve.
  • Pro Ondřeje Lišku je důležitější než termín voleb ústavnost procesu. „Je třeba respektovat rozhodnutí Ústavního soudu, ať už se nám líbí, nebo ne,“ řekl.
  • Topolánek: Kdyby se volby odložily, stát by zbytečně za jejich přípravu utratil tři čtvrtě miliardy korun.
  • Paroubek označil novou změnu ústavy za záložní řešení, Ústavní soud by měl při rozhodování postupovat pečlivě s ohledem na zájem občanů. V předvolební kampani budou sociální demokraté pokračovat.
  • Karel Schwarzenberg: V předvolební kampani by se mělo pokračovat.