V pondělí zemřel nejznámější odpůrce letního času Stanislav Pecka

Sobětuchy - V pondělí ráno zemřel ve věku 60 let pekař Stanislav Pecka, kterého česká veřejnost znala jako nejaktivnějšího odpůrce letního času. Uvedla to jeho dcera Stanislava Slavíková. Pecka se rovněž mnoho let neúspěšně snažil o vstup do krajské i celostátní politiky. Rozloučení se uskuteční ve středu 9. září v chrudimské obřadní síni.

Stanislav Pecka se snažil o zrušení letního času, který podle něj vážně poškozuje zdraví lidí, více než čtvrt století. Žádosti o odstranění časového posunu od něj pravidelně dostávali nejvyšší státní představitelé i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. První adresoval v roce 1981 tehdejšímu předsedovi vlády Lubomíru Štrougalovi, letní čas v Československu platil od roku 1979.

Pekař ze Sobětuch se snažil i o nápravu věcí veřejných, několikrát marně kandidoval pod hlavičkou různých politických uskupení do krajského zastupitelstva nebo na pozici senátora a projevil zájem i o úřad prezidenta země. Vyzýval rovněž otevřenými vlasteneckými dopisy představitele státu k zachovávání národního bohatství, protestoval například proti zrušení a demolici cukrovaru v Hrochově Týnci.

Pecka se narodil 1. srpna 1949, v Sobětuchách bydlel podle starostky Hany Petrusové zhruba 40 let. Ve vsi působil 20 let jako předseda místního národního výboru, po roce 1989 byl 20 let zastupitelem obce. „Většina lidí si jej přes jeho určité podivínství vážila. Ale každý má něco, čemu se věnuje, u něj to byl letní čas a veřejné věci. A jeho pekařství bylo vyhlášené, věřím, že jej rodina zachová,“ dodala Petrusová.