Tým expertů: Volby by se mohly konat počátkem listopadu

Praha - Předčasné parlamentní volby by se mohly konat počátkem listopadu, pokud bude hladce přijata trvalá změna ústavy a bude vždy využito nejkratších termínů. Vyplývá to z návrhu, který připravil tým právních expertů jednotlivých politických stran a který radí, jak dál pokračovat při řešení ústavní krize. ČSSD jako jediná trvá na říjnovém termínu, ten by ale byl dosažitelný pouze riskantním jednorázovým zákonem, tvrdí experti. Na sestavení týmu se dnes ráno domluvili šéfové parlamentních stran s prezidentem Václavem Klausem, premiérem Janem Fischerem a předsedy obou parlamentních komor.

Kvůli názoru ČSSD připraví expertní tým pro politiky i variantu jednorázové ústavní změny s popisem možných problémů. „Panuje shoda, že pouze účelový zákon by vykazoval vysoké riziko napadení Ústavním soudem,“ varuje ale zástupce zelených v komisi František Korbel. Advokát Jan Kalvoda, který stojí za přípravou ústavní stížnosti, na jejímž základě Ústavní soud zpochybnil termín voleb, se dnes nechal slyšet, že na každé jednorázové řešení opět podá stížnost.

Právník Radovan Suchánek, který zastupuje ČSSD, v Interview ČT24 řekl, že úkolem týmu je připravit návrhy ústavních změn, aby se volby uskutečnily v původním říjnovém termínu. Předseda ČSSD Jiří Paroubek pak pro Rádio Impuls uvedl, že si volby v listopadu neumí představit, byla by to prý nastavovaná kaše.  Naopak šéfové Strany zelených a TOP 09 Ondřej Liška a Karel Schwarzenberg jsou s listopadovým termínem smířeni, odpoledne ho nevyloučil ani předseda ODS Mirek Topolánek.

Kvůli senátnímu návrhu není třeba legislativní nouze

Experti, kteří posuzují návrh změny ústavy, se podle právníka Františka Korbela shodli na tom, že kvůli přijetí normy není třeba vyhlašovat stav legislativní nouze, jak politici ráno navrhli. Doporučí doplnit senátní návrh, který ve sněmovně leží. „Nový vládní návrh by mohl znamenat zpoždění, protože by kvůli němu musela zasednout vláda, senátní návrh by sněmovna mohla projednat během dvou dnů, legislativní stav nouze tak neznamená žádný přínos,“ řekl.   

Právníci také souhlasí s rozšířením senátního návrhu o formulaci, podle které je k rozpuštění sněmovny potřeba ústavní většina. Další změnou stávajícího návrhu je posunutí jeho platnosti, dosud v něm stojí, že nabude platnosti prvním dnem dalšího měsíce. Nové změní by mělo umožnit jeho platnost v den podpisu prezidenta a zápisu do sbírky zákonů.

Volební komise dál pokračuje v přípravě voleb

Státní volební komise rozhodla, že přípravy na říjnové předčasné volby budou pokračovat bez přerušení. Oznámil to její předseda, ministr vnitra Martin Pecina. Ústavní soud totiž zatím zákon o rozpuštění sněmovny a předčasných volbách nezrušil. Přerušení příprav by podle ministra mohlo vést ke zdržení a zpochybnění regulérnosti voleb.

V přípravách na volby by podle ministra měly pokračovat všechny volební
orgány, včetně krajských úřadů. Volební strany by pak měly pokračovat v
odstraňování nedostatků na kandidátních listinách, na které byly
upozorněny. O dalším postupu Státní volební komise rozhodne na dalším
zasedání příští čtvrtek, tedy po ohlášeném věcném projednání stížnosti
poslance Miloše Melčáka ohledně předčasných voleb Ústavním soudem.

Dosavadní náklady státní a místní správy na přípravu voleb Pecina vyčíslil
na 122,6 milionu korun, přičemž největší náklady měl podle něj Český
statistický úřad. Ministerstvo vnitra vynaložilo kolem 30 milionů korun,
ministerstvo zahraničí mělo výdaje v řádu statisíců a náklady krajů a obcí
se odhadují řádově na miliony korun, vypočítával ministr.

Státní volební komise také stanovila, že na svém řádném zasedání v
pondělí 7. září vylosuje v souladu se zákonem pro kandidující strany
volební čísla, jimiž budou označeny hlasovací lístky. Strany mohou tato
čísla využít ve volební kampani.

Martin Pecina
Zdroj: ČT24