V Praze je zájem o parkoviště P+R

Praha - Zájem o parkoviště P+R (park and ride), odkud mohou lidé dále pokračovat do centra Prahy hromadnou dopravou, roste. Za prvních šest měsíců je využilo téměř 435 000 řidičů, což je o 70 000 více než ve stejném období loni, uvedl mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Tomáš Mrázek. Na větší zájem motoristů má zřejmě vliv i vznik nových parkovišť a parkovacích stání. V současné době síť parkovišť P+R nabízí na 17 místech parkovací stání pro 3200 automobilů.

Podle Mrázka vyjde celodenní parkovné na pouhých deset korun, což je ve srovnání s komerčními parkovišti nebo poplatkem za odtah špatně zaparkovaného automobilu naprosto zanedbatelná částka. Vybraná částka ale neumožní parkovištím, aby byla finančně soběstačná. TSK za jejich údržbu platí správcovským firmám každoročně průměrně milion korun za jedno parkoviště. Město jejich prostřednictvím chce řidičům nabídnout možnost, aby automobil nechali na okraji Prahy a nezajížděli do centra.

Oblíbenost P+R každoročně roste. Zatímco v roce 2005 je využilo přes 480 000 řidičů, loni to už bylo téměř 800 000 motoristů. Důvodem je i budování nových parkovišť. V květnu 2008 vzniklo nové parkoviště v Letňanech s kapacitou přes 600 míst.

Minimálně jsou využívaná například parkoviště v Běchovicích, Radotíně, na Palmovce nebo v Letňanech. Naopak nejvytíženější jsou parkovací stání na Černém Mostě, na Zličíně, v Nových Butovicích a na Rajské zahradě.

Řidiči si mohou na parkovištích P+R koupit zvláštní zpáteční přestupní jízdenku na pražskou hromadnou dopravu za 50 korun. Lístek platný celý den stojí 90 korun. Pokud řidiči nechají automobil na parkovišti i po jeho uzavření v 1:00, zaplatí stokorunu.

Aktuální informace o obsazenosti parkovišť P+R mohou motoristé nalézt na internetové stránce TSK v sekci P+R, parkovací místa. Další možností je aktivovat si službu TSK info, která nabízí zdarma zasílání dat do e-mailu. Množství a četnost zasílaných dat o P+R si každý uživatel může nastavit podle své potřeby.