Hradecký soud potrestal dva muže za loupež v muzeu

Hradec Králové - Hradecký krajský soud uložil za loňskou loupež obrazů a šperků z muzea v Novém Bydžově dvěma obžalovaným mužům tresty 5,5 a sedm let vězení. Jaromír Komenda, který podle obžaloby loupež naplánoval, dostal sedmiletý trest. Milan Hradecký, který v muzeu údajně loupil, stráví ve vězení 5,5 roku. Při loupeži vznikla škoda za necelé tři miliony korun. K ukradeným věcem patřily obrazy Jana Zrzavého a Václava Špály. Rozsudek dosud není pravomocný.

Obžalovaným hrozilo za podíl na loupeži pět až 12 let vězení. „Jde o zvlášť závažnou trestnou činnost, soud při ukládání trestů zhodnotil postoj obžalovaných k celé věci,“ řekla při vynesení rozsudku předsedkyně senátu Anna Bímová. Komenda před soudem vinu popíral. „Je to celé nesmyslné, postavené na hlavu,“ řekl dnes ve své závěrečné řeči. Hradecký se k loupeži přiznal a jeho výpověď byla klíčovým důkazem. Komenda během vynášení rozsudku nesouhlasně kroutil hlavou, po chvíli požádal s ohledem na údajně vysoký krevní tlak o možnost opustit jednací síň.

Státní zástupce Milan Vacek dnes novinářům řekl, že je s rozsudkem spokojený. „Rozsudek, který byl dnes uložen, považuji za správný a trest za zákonný a příhodný této věci,“ řekl Vacek, který si nechal lhůtu na podání odvolání. Hradecký se práva na odvolání vzdal, Komenda se proti verdiktu odvolal.

Vstup Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Komenda plánoval, Hradecký loupil

Podle spisu loupežné přepadení naplánoval Komenda, který Hradeckému popsal prostory muzea, dal mu přesný popis věcí, které má ukrást, a další podrobnosti plánu na loupež. Hradecký do muzea vnikl 10. listopadu a pod pohrůžkou plynové pistole svázal pracovníka muzea a následně ukradl různé věci, například obrazy, historické knihy, mince a šperky. Většinu z předmětů policisté, kteří oba muže dopadli letos v březnu, zajistili.

Komenda a Hradecký u soudu
Zdroj: ČT24