Kraje připravují seznamy, kdo dostane vakcíny proti chřipce

Praha – V Česku se pomalu rodí seznam lidí, kteří budou očkováni proti prasečí chřipce. Vakcíny jsou totiž jen pro půl milionu lidí. Základním cílem výběru lidí je neohrozit chod státu. Už z prvních odhadů je však patrné, že dosavadní seznamy přesáhnou možnosti státu. Na ministerstvu proto plánují do dvou týdnů počty sjednotit, seškrtat a definitivně určit, kdo injekci dostane.

„Kraje vědí, kolik je vakcín, a my doufáme, že s tímto číslem pracují. Ministerstvo zdravotnictví zatím kvóty nestanovilo – čeká, jak budou požadavky vypadat,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Kraje potřebují podle svých pandemických plánů desítky tisíc vakcín. Odhady se liší, většinou žádají na první vlnu proočkování mezi 30 až 50 tisíci vakcín. Ke krajským požadavkům bude muset ministerstvo připočítat ještě požadavky centrálních subjektů.

Na vybroušení seznamu je zatím času dost. Ministerstvo bude požadavky procházet v druhé polovině září, vakcínu do té doby Česko stejně nedostane. Ještě totiž není schválená. „Registrace vakcíny probíhá na evropské lékové agentuře, vlastní registrace by měla být na přelomu září a října,“ odhaduje mluvčí Ústavu pro kontrolu léčiv Veronika Petláková. „Lidé, kteří nebudou na seznamu, nebuou mít v žádném případě přístup k této vakcíně,“ upozornil epidemiolog Jiří Beran. „Ostatní státy na tom budou podobně, takže nebude možné si jí koupit ani v zahraničí,“ dodal.

Chřipky se nesmí potkat, pak hrozí nebezpečí

Epidemie chřipek, a to jak té normální, tak prasečí, by podle hygieniků měly přijít letos dřív a hlavně ve stejnou chvíli. Lidé by se  proto na konci září měli nechat očkovat. Očkování proti běžné chřipce sice nechrání proti nové prasečí variantě, ale posílí organismus a hlavně zabrání tomu, aby byl člověk nakažen zároveň oběma druhy chřipky. Lékaři už teď počítají, že letos lidí s požadavkem očkování přijde více než loni, odhady hovoří až o pětinovém nárůstu.

Zda má člověk normální, nebo prasečí chřipku, se na první pohled nepozná. Často pomáhají běžná opatření proti chřipce, potřebná je také karanténa, aby se nemoc nešířila dál. Úřady proto revidují svoje zásoby roušek, nakupují hygienické potřeby, nechávají proočkovávat proti běžné chřipce úředníky nebo tisknou informační letáky pro lidi.