Rodiče často marně shánějí volné místo ve školkách

Praha - Najít pro dítě místo ve školce je pro některé rodiče nadlidský úkol. Podle ministerstva školství jsou ale nedostatky míst pouze lokální a řešit je mají samy obce. Jenže ty zase svalují vinu na stát, který školky kdysi zrušil s tím, že jsou nepotřebné, a teď od vzniklé situace dává ruce pryč.

Na situaci tak doplácí rodiče malých dětí, část z nich sice může děti svěřit prarodičům na hlídání, jinak ale musí shánět místo v soukromých školkách, které jsou asi desetkrát dražší než státní zařízení. Pokud rodiče uvažují o chůvě, pak si musí za osmihodinové hlídání připravit zhruba tisíc korun.

Jenže ministerstva práce i školství tvrdí, že s nedostatkem školek nemůžou nic dělat. „Ministerstvo školství nemůže vstupovat do kompetence krajů, tím pádem nemůžeme ani ovlivnit počet míst v mateřských školách,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Obě ministerstva svorně tvrdí, že řešení mají v rukou obce, které zřizují nejvíce školek – přes 4500. A Svaz měst a obcí skutečně částečně přiznává vinu, jedním dechem ale dodává, že za to může i stát, který problém školek systematicky neřeší. Tam, kde je dětí málo, se totiž školky ruší celkem rychle. Mnohem horší je, když se naopak školka kvůli nárůstu počtu dětí má zřídit.

Tyto problémy jsou ale podle Ústavu pro informace ve vzdělávání lokální, hlavně v satelitních oblastech kolem velkých měst. V celém Česku je totiž ještě 32 tisíc míst ve školkách volných. Letos se prvního září otevřely nové školky třeba v Kladně, na Praze 11 a svůj provoz zahájila i církevní mateřská škola v Prostějově. Podle statistiky ministerstva školství vzrostl za poslední čtyři roky počet dětí ve školkách o 11 procent.

Děti ve školce
Zdroj: ČT24