Pražští strážníci vyšli do ulic sbírat stříkačky po narkomanech

Praha - Městští strážníci v Praze vyrazili do šesti nejproblematičtějších oblastí sbírat injekční stříkačky po narkomanech. Jejich úlovek byl značný, našli přes 200 kusů. V metropoli žije třetina všech dlouhodobých injekčních uživatelů. Rok od roku jich navíc přibývá.

Mezi nejfrekventovanější místo narkomanů patří veřejné záchodky ve stanici metra Muzeum. Narkomani si drogy píchají často také i v křoví v okolí Muzea. Oblíbené jsou také parky na Karlově náměstí, hlavním nádraží, náměstí Republiky, v Holešovicích a ve Stodůlkách. Když si dají dávku, zůstane po nich nejen jehla, ale i lahvičky od destilované vody, kterou si drogu ředí. 

Městští strážníci proto tato oblíbená místa procházejí a stříkačky a jiné předměty sbírají. „Dělá se to z toho důvodu, aby se předešlo nebezpečí nakažení nějakého dítěte, které zaleze do křoví, nebo psa,“ vysvětluje smysl takovýchto akcí strážník Lukáš Pešar.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Jen v Praze žije odhadem deset až jedenáct tisíc problémových uživatelů drog. Nejvíc užívají opiáty a pervitin. V metropoli se ročně narkomanům rozdají dva miliony injekčních stříkaček, polovina množství určeného pro celou republiku.