Chartista Šabata vyhrál spor se státem o invalidní důchod

Brno - Signatář Charty 77 Jan Šabata vyhrál soudní spor s Českou správou sociálního zabezpečení o výši svého invalidního důchodu. Úřad mu při výměru důchodu nechtěl uznat dva roky, kdy kvůli aktivitě v disentu nemohl najít práci. Informují o tom Lidové noviny.

Šabata byl v roce 1977 propuštěn z kotelny brněnského Kovošrotu, protože v zaměstnání opravoval Chartu 77 a nabízel dokument kolegům. Podle ČSSZ bylo jeho propuštění oprávněné, proto mu úřad dva následující roky, kdy nemohl sehnat práci, při výměru důchodu odmítl zohlednit. Podle výkladu úředníků byl disident propuštěn kvůli porušení pracovní kázně, tehdejší zákoník práce totiž vyžadoval plné využívání pracovní doby.

Šabata, který se dnes může pohybovat jen s pomocí berlí, se proto obrátil na soud. Podle něj byla práce v kotelně specifická, vyžadovala pravidelný dohled na kotle a to i podle svědků dodržoval. „Kdybych četl Rudé právo, je vše v pořádku. Ale já opravoval překlepy v přepisech Charty,“ uvedl Šabata.

Zákon o mimosoudních rehabilitacích už v roce 1991 stanovil, že v případech politické perzekuce byly podobné výpovědi neplatné. ČSSZ však má za to, že mezi konkrétní příklady Šabatův případ nespadá. Také soudkyně Zuzana Bystřická v pátek uvedla, že Šabatovi dala za pravdu po velkém váhání. Šabatu podle ní zachránilo, že konkrétním příkladům předchází výraz „zejména“.

Mluvčí ČSSZ Kamil Vařeka na dotaz Lidových novin, zda podobný problém hrozí i dalším disidentům, řekl, že obecně nesledují konkrétní důvody, pro které byli lidé propuštěni ze zaměstnání. Podle něj musí pro započtení doby prokázat, že pracovní poměr s nimi skončil neplatně.