Strany už mají čísla pro předčasné volby

Praha - ODS bude v letošních předčasných volbách do Poslanecké sněmovny, pokud se budou konat počátkem října, kandidovat s číslem 16. ČSSD stejně jako při posledních volbách dostala desítku. KSČM tentokrát získala číslo 22, KDU-ČSL osmičku a TOP 09 šestku. Čísla dnes vylosovala Státní volební komise. Dosud parlamentní Strana zelených, která ale podle průzkumu voličských preferencí nemá moc šancí udržet si pozice ve sněmovně, pro letošní volby obdržela devítku.

Jedničku získala strana Moravané. Šťastnou sedmičku by mohla využít nová strana Občané.cz, naopak se třináctkou se bude muset vypořádat strana Volte Pravý Blok www.cibulka.net. Biblickou i pohádkovou trojku obdržela Dělnická strana.

Čísly, která dnes vylosovala Státní volební komise, budou označeny hlasovací lístky jednotlivých volebních uskupení, která je také budou moci využít ve volební kampani. Platit to bude ale jen v případě, pokud Ústavní soud odmítne stížnost poslance Miloše Melčáka, který napadl záměr uspořádat předčasné volby podle jednorázového ústavního zákona. Ústavní soud má rozhodovat ve čtvrtek, parlamentní strany zatím hledají řešení, jak v případě souhlasného stanoviska ústavních soudců předčasné volby ještě letos a co nejdříve uskutečnit.

Státní volební komise použila k losování podobně jako v minulosti dvě nádoby. V jedné z nich byly obálky s vloženými čísly a ve druhé s názvy kandidujících uskupení. K náhodně vybíraným obálkám s názvy stran pak členové komise (vrchní ředitel sekce archivnictví a všeobecné správy ministerstva vnitra Václav Henych a místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal) přiřazovali náhodně losovaná čísla před televizními kamerami kvůli stvrzení, že losování nebylo nijak zmanipulováno.

Čísla stran v předčasných volbách

  1. Moravané
  2. Koruna Česká
  3. Dělnická strana
  4. Suverenita - Strana zdravého rozumu
  5. Česká strana národně socialistická
  6. TOP 09
  7. Občané.cz
  8. KDU-ČSL
  9. Strana zelených
  10. ČSSD
  11. Národní prosperita
  12. Česká pirátská strana
  13. Pravý Blok
  14. Humanistická strana
  15. Věci veřejné
  16. ODS
  17. Strana svobodných občanů
  18. SPR-RSČ
  19. Klíčové hnutí
  20. STOP
  21. Strana důstojného života
  22. KSČM