Celníci zabavili na Znojemsku padělky za 135 milionů

Hatě (Znojemsko) - Celníci zabavili ve třech tržnicích v Hatích na Znojemsku padělky za více než 135 milionů korun. Zátah začal už v neděli a je letošní největší akcí svého druhu v moravských končinách. Během ní pracovníci celní správy zabavili více padělků než doposud za celý letošní rok v Jihomoravském kraji. Se sdělením přišla mluvčí brněnského celního ředitelství Lada Temňáková.

Při třídenních kontrolách zajistili celníci přes 100 000 kusů zboží nelegálně označeného logy a názvy světově známých firem. Padělky zaplnily 2 000 pytlů, z čehož šlo především o 15 000 DVD a CD nosičů s hudebními a filmovými hity, tuny textilu a obuvi, 1 800 hodinek a větší množství nejrůznějších galanterních výrobků.

Kromě toho zajistila policie v tržnicích tunu velmi nebezpečné zábavní pyrotechniky čtvrté třídy, která na stáncích nemá co dělat vzhledem k tomu, že tuto sortu pyrotechniky mohou odpalovat výhradně specialisté. Prodejcům pyrotechniky hrozí trestní stíhání. Případ vyšetřují kriminalisté.

Do kontrol se zapojilo přes sto celníků. Od nedělního rána prohledali 300 stánků a přilehlých skladů. Nechali si otevřít i sto vozidel zaparkovaných v bezprostřední blízkosti tržnic. V jednom byly nalezeny miniaturní kamery propojené se skladem. „Lze předpokládat, že monitorovaly dění a měly varovat prodejce před přicházejícími kontrolory,“ doplnila mluvčí. Po ukončení zátahu celníci Hatě neopustili, ale svým dohledem v tržnicích se budou snažit zabránit navezení nových padělků na stánky.