Sněmovna má tři nové tváře - nahradily europoslance a šéfa ÚOHS

Praha - Zářijovou schůzi sněmovny zahájil slib tří nových poslanců. Jitka Vojtilová a Petr Hájek nahradili Roberta Duška a Zuzanu Brzobohatou (všichni ČSSD), kteří byli počátkem června zvoleni do Evropského parlamentu. Třetí náhradník, rovněž sociální demokrat Zdeněk Besta, vystřídal Petra Rafaje, který byl jmenován šéfem Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Noví poslanci převzali už v polovině července z rukou předsedy Miloslava Vlčka příslušná osvědčení. Kvůli chystaným předčasným volbám ale ve sněmovně příliš dlouho působit nebudou.

Vojtilová ve sněmovně již jednou působila, a to v předchozím volebním období. Byla členkou petičního výboru a výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Besta by se chtěl věnovat hlavně malým obcím a Hájek školství. Všichni si ale uvědomují, že toho moc nestihnou.

Tři poslanci nemusí být ještě poslední, kteří v současném volebním období do sněmovny nově nastoupí a nahradí své předchůdce. Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal navrhuje, aby se členy kolegia, tedy členy vedení úřadu, stali dva současní poslanci: Karel Sehoř (ODS) a Rudolf Kufa (ČSSD).

Pokud by je do funkcí zvolila sněmovna na dnes zahájené schůzi a složili by slib do rukou předsedy sněmovny, zanikl by jejich poslanecký mandát. V takovém případě by bylo možné, aby je jejich nástupci nahradili ještě na této schůzi.