Poslanci schválili šrotovné, prošel i odklad státních maturit

Praha - Poslanci hned v prvním čtení znovu o rok odložili státní maturity, nejsou podle nich dostatečně připravené. Novelu školského zákona ještě musí projednat Senát a podepsat prezident. Návrh předložila ODS, podpořila ji také ČSSD. Proti odkladu byli zelení a lidovci. Státní maturity zavedl školský zákon už před pěti lety, od té doby se ale odkládají.

Podle předkladatele novely poslance Waltera Bartoše (ODS) bylo nutné znovu prodloužit dobu příprav, aby byla jistota, že vše bude v pořádku. Obhájkyně projektu, místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová se naopak snažila kolegy ve sněmovně přesvědčit o tom, že maturity lze v tomto školním roce zvládnout. Jejich připravenost garantovala také ministryně školství Miroslava Kopicová. Podle ní už s maturitou podle nových pravidel počítají učitelé i ředitelé škol. Letošní maturanti totiž nastupovali ke studiu v době, kdy platil nový školský zákon, a se státními maturitami tak prý počítali.

Během dnešního dne zářijové schůze už poslanci zamítli novelu zákona o vyvlastnění nebo možnost financovat studium ze stavebního spoření. Zelenou naopak dali zákonodárci mýtnému i pro vozidla nad 3,5 tuny a přes nesouhlas občanských demokratů sociální demokraté našli 101 hlasů, a tak přehlasovali prezidentské veto ohledně šrotovného. Dále poslanci rozhodli, že výstavba dopravních staveb bude veřejným zájmem.

Živý vstup Jana Osúcha a reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Těsně před polednem poslanci přehlasovali prezidentské veto a schválili protikrizový balíček sociální demokracie, který zahrnuje prodloužení vyplácení podpor v nezaměstnanosti, snížení odvodů na sociálním pojištění a zavedení šrotovného. Předtím krátce po 10. hodině zákonodárci vyslovili souhlas s vydáním státních dluhopisů v objemu až sedmi miliard korun na odstraňování povodňových škod.

Další veto, tentokrát senátní, se poslancům přehlasovat nepodařilo - ČSSD tak napodruhé neprosadila ve sněmovně svůj návrh, aby peníze ze stavebního spoření bylo možné použít i na financování studia, včetně středoškolského. Přes pomoc KSČM jí k tomu chyběly dva hlasy. Úspěšní naopak byli poslanci s novelou zákona, která rozšiřuje placení mýtného i na vozy nad 3,5 tuny. Do zákona sněmovna i přes nesouhlas Senátu opět vrátila návrh na zavedení elektronických vinět místo dosavadních dálničních známek. Znovu také potvrdila možnost vysokorychlostního převažování kamionů.

Výstavba dopravní a technické infrastruktury bude podle rozhodnutí poslanců veřejným zájmem. Při získávání pozemků tedy bude možné použít vyvlastnění. Zákon měl původně pouze urychlit výstavbu rychlostní komunikace R35. Nyní jej dostane Senát a poté k podpisu prezident.

Poslanci omezili řetězce, snadnější vyvlastňování nepodpořili

Poslanci také schválili zákon, který reguluje chování obchodních řetězců. Za zneužití tržní síly jim bude hrozit až destimilionová pokuta. Sněmovna však přistoupila na pozměňovací návrh Senátu, který chce kontrolu řetězců zúžit pouze na prodej zemědělských a potravinářských produktů, a schválila návrh zákona o významné tržní síle a jejím zneužití v pozměněném znění.

Poslanecká sněmovna dnes zamítla novelu vyvlastňovacího zákona, která měla urychlit vyvlastňování pozemků pro stavbu dálnic a dalších obdobných staveb. Nově mělo platit, že podání žaloby proti vyvlastnění už nebude mít odkladný účinek.

Obce a občanská sdružení se možná budou moci obrátit na správní soud, pokud byl podle nich porušen zákon při řízení o posuzování vlivů plánované stavby na životní prostředí, takzvaném procesu EIA. Počítá s tím vládní novela, kterou dnes schválila sněmovna ve zrychleném řízení kvůli chystané žalobě Evropské komise na ČR. Obdobný návrh přitom sněmovna letos v únoru zamítla.

Poslanci rovněž schválili vznik jednotného geoportálu. Na něm lidé naleznou veškerá prostorová data o území České republiky, nejčastěji v podobě map. Pro zvedlo ruku 88 zákonodárců, proti nebyl nikdo. Novela podle ministra životního prostředí Ladislava Mika uvádí do souladu české právo s právem Evropské unie. Měla by především sjednotit česká pravidla pro zveřejňování prostorových dat. Dosud je totiž každý úřad vydává podle vlastních podmínek.

Albert
Zdroj: ČT24