Pražský magistrát si výrazně přivydělává odtahy aut

Praha – V Praze stále stoupá počet odtažených aut. Ve srovnání s rokem 2006 jich letos v prvním pololetí bylo třikrát víc. Řidiči si v souvislosti s tím stěžují na šikanu ze strany města. Podle některých si magistrát z odtahů udělal výborný byznys. Úředníci i strážníci se hájí, že činí přesně to, co jim ukládá zákon. Legislativu ale občas také sami porušují – například když odtahované auto zničí. Loni se to strážníkům a technikům podařilo devětkrát.

Půlmilionovou náhradu za zničené auto chce také muž, který včera špatně zaparkoval svoji octavii. Díky špatné manipulaci spadlo nakládací rameno odtahového vozu na střechu škodovky a zdemolovalo ji. Podle mluvčího magistrátu Jiřího Wolfa je většina poškození při odtahu způsobena nepozorností techniků nebo technickou závadou.

K poškození ovšem dochází pouze při nepatrném zlomku odtahů. Za první letošní půlrok nechala pražská městská policie odtáhnout skoro 25 tisíc aut. Každý odtažený musí městu zaplatit 1 300 korun, další peníze pak dá za stání na odtahovém parkovišti a za pokutu. Magistrát tak v součtu za odtahy ročně získá až 91 milionů korun.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

I proto někteří oslovení řidiči mluví o výhodném městském byznysu a bezdůvodné šikaně. Česká televize zaznamenala řadu diskutabilních odtahů. Auto například zmizelo z okraje prostorné a dlouhé autobusové zastávky, odtaženo bylo také auto, jehož majitel vynesl 25kilový náklad do vedlejšího domu a za pět minut se vrátil. Policejní argumentace je ovšem jednoznačná. „Stál v zákazu zastavení,“ zdůvodnila odtažení policistka, která při něm asistovala.

Odtažená auta v Praze končí na osmi parkovištích. Odváží je tam deset vozidel městské společnosti Správa služeb a dalších 35 odtahových aut soukromých společností, které mají s městem pětiletou smlouvu.