Rektoři dojednali další miliardu pro vysoké školy

Praha - Rektoři vysokých škol si z jednání s premiérem Fischerem odnášejí miliardu navíc, kterou dostanou příští rok vysoké školy, oproti původním návrhům státního rozpočtu. I po tomto navýšení prý ale bude univerzitám chybět nejméně půl miliardy. „Tento krok odvrátí část propadu financování vysokých škol, který by byl nepřijatelný a neodpovědný z hlediska závazku společnosti ke studentům,“ shodla se Česká konference rektorů. I přesto však prý dotace na studenta klesnou o 25 procent v porovnání s rokem 2007.

Kvůli ekonomické krizi měl původně klesnout rozpočet ministerstva školství pro rok 2010 až o 3,2 miliardy korun. Vláda však ve středu přislíbila přidat na vzdělávání ještě dvě miliardy. Polovina z toho zamíří na vysoké školy, polovina pravděpodobně do regionálního školství. Pro příští rok by tak podle předsedy konference rektorů Petra Fialy mohly vysoké školy hospodařit s částkou asi 23,3 miliardy korun.

Rektoři dnes jednali také o financování vědy a výzkumu. Šéfové vysokých škol přitom jednomyslně podporují nový systém financování vědy, kdy jsou jednotlivé instituce dotovány podle efektivity a výkonu. Nový systém počítá s tím, že by Akademii věd ČR klesly dotace na úkor Grantové agentury a také nově vznikající Technologické agentury. Více peněz na výzkum by ale zároveň dostaly vysoké školy.