Letečtí přepravci ze zemí EU budou USA a Austrálii předávat data o cestujících

Praha - Sněmovna dnes po řadě odkladů schválila smlouvu s USA a Austrálií, podle níž mají letečtí přepravci ze zemí EU předávat americkým a australským úřadům data o přivážených cestujících. Smlouvu si obě země vyžádaly kvůli boji proti terorismu. ČSA jako jediná česká letecká společnost už na základě úmluvy o mezinárodním civilním letectví údaje o pasažérech do USA předává. Podle ministra zahraničí Jana Kohouta smlouva s USA poskytne záruky řádného nakládání s osobními údaji. Zároveň připomenul, že do Austrálie žádný český přepravce nelétá.

Smlouva o zpracování údajů jmenné evidence cestujících (PNR) leteckými dopravci, kterou EU a USA dojednaly před dvěma lety, parlament dostal od vlády k projednání loni v březnu. Smlouva má platit sedm let od jejího podpisu, tedy do roku 2014. Obdobná smlouva s Austrálií byla uzavřena před rokem. Senát už oba dokumenty schválil.

Aerolinky musejí data poskytnout během 15 minut po startu letadla

Výhrady vůči smlouvě s USA měl i Evropský parlament. Na jedné straně sice snižuje oproti předešlým dohodám počet požadovaných dat o cestujících z 34 na 19, zároveň ale prodlužuje dobu pro jejich uchovávání z původního 3,5 roku na sedm let v takzvané aktivní databázi, přičemž zachovává osmiletou lhůtu uchovávání v takzvaném nečinném stavu. Podle kritiků neexistuje záruka, že pak budou údaje zcela vymazány. Prodloužení lhůty Kohout hájil tím, že by to mohlo posloužit ke zmapování a odhalování teroristických sítí.

Spojené státy požadují informace o cestujících od roku 2003. Aerolinky musejí data poskytnout americkým úřadům během 15 minut po startu letadla do USA pod hrozbou pokuty a ztráty přistávacích práv. Přepravci mají o cestujících poskytovat veškeré dostupné kontaktní informace, veškeré dostupné informace o platbě nebo fakturaci, ale i o často cestující osobě či informace o zavazadlech.

Komunisté se bojí zneužití dat

Smlouva s Austrálií je podobná, zavádí pouze kratší lhůty uchovávání poskytnutých dat a dostávat je bude australská celní správa. Údaje bude moci uchovávat po dobu 3,5 roku od data obdržení, přičemž ještě další dva roky je bude moci archivovat a využít pouze v konkrétních případech za účelem vyšetřování. Poskytované informace mají sloužit také k odhalování závažné trestné činnosti nebo těch cestujících, kteří se vyhýbají soudním příkazům.

Komunisté dohodu odmítli. Jejich zástupce Václav Exner ji označil za vynucenou Spojenými státy. Podle něj nezaručuje, že předávaná data nebudou americkými úřady zneužita. „Hlasovat pro její ratifikaci nebudeme,“ prohlásil poslanec KSČM, který neúspěšně navrhl schvalování smlouvy odložit s poukazem na to, že dosud nebyla schválena v dalších pěti zemích EU - v Belgii, Španělsku, Maďarsku, Nizozemsku a na Maltě.

  • České aerolinie zdroj: csa.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1065/106497.jpg
  • Austrálie a Nový Zéland autor: ČT24, zdroj: www.google.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1002/100179.jpg