Na Havlíčkobrodsku spadlo malé letadlo, dva lidé uhořeli

Sobíňov (Havlíčkobrodsko) - U Sobíňova na Havlíčkobrodsku spadlo ráno malé sportovní letadlo typu Z 143. Stroj po dopadu shořel a v jeho kabině zahynuli dva muži ve věku 48 a 66 let, údajně zkušení piloti z Prahy. Šlo o soukromý let - letadlo vzlétlo z Příbrami a mířilo do Skutče. Nyní je na leteckých odbornících, aby zjistili, proč k neštěstí došlo a zda byla na vině technická závada nebo chyba pilota.

Podle svědků měl stroj asi technické problémy, údajně mu vynechával motor. Letadlo zhruba ve 30metrové výšce zavadilo o koruny stromů, zřítilo se k zemi a po 50 metrech se převrátilo a začalo hořet. Vrak stroje nyní leží na kraji lesa. Michal Fiala, který bydlí v Hlíně v domě nejblíže neštěstí, řekl, že ráno byla velká mlha. Nikdo proto podle něj neviděl, jak letadlo padá, pouze slyšeli dvě rány a pak zahlédli plameny.

Zavolal tedy na tísňovou linku a navedl záchranáře na místo. Poté přijeli hasiči, kteří vrak uhasili. Pasažérům už v té chvíli bohužel nebylo pomoci. „Hledali jsme kolem, jestli některý z nich nevypadl ven, vždyť kabina letadla byla 100 metrů vedle. Nenašli jsme ale nic, jsou oba uvnitř,“ vysvětlil Fiala.

Na místě zasahovaly tři jednotky dobrovolných a profesionálních hasičů. Na letadle vznikla škoda dva miliony korun. Hasičům se alespoň na vraku podařilo uchránit majetek v hodnotě 500 000 korun. Nyní je na odbornících, aby přišli na příčinu havárie. Variant je hned několik - špatné počasí, technická závada i chyba pilota.

##GMAP:2664:Nehoda letadla##

Podobné neštěstí se stalo v srpnu u Strakonic, kde spadlo do řeky Otavy malé motorové letadlo Cessna se čtyřmi cestujícími na palubě. Tři dospělí zemřeli, desetiletá dívka byla těžce zraněna.