Překvapená politická scéna je v šoku

Praha - Sociální demokracie zaskočila celou politickou scénu. Absurdita kolem konání voleb tak dosáhla vrcholu. Politické strany se většinou přiklánějí k dřívějšímu než červnovému termínu voleb, nicméně rozhodnutí ČSSD pravděpodobně situaci může změnit. Podle analytika ČT Jindřicha Šídla se politikům definitivně vymstil způsob, který zvolili pro konání předčasných voleb. Sociální demokracie sice podle průzkumů měla možnost v nadcházejících volbách triumfovat, nicméně pravděpodobně velmi svízelná situace kolem rozpočtu ji mohla vést k tomuto velmi překvapivému kroku. Tak ve studiu ČT24 komentoval převratnou změnu názoru sociálních demokratů. Ti si ještě v pátek pochvalovali novelu ústavy, kterou sněmovna i Senát schválili a která dnes mohla dovést sněmovnu k jejímu rozpuštění.

Sociální demokraté se podle komentátora Práva Alexandra Mitrofanova zřejmě obávali chaosu, který by mohl vzniknout v případě, že by Ústavní soud páteční novelu zákona zrušil. Přesto ještě existuje teoretická šance, že by se sněmovna mohla rozpustit i bez sociálních demokratů. Nicméně v tuto chvíli záleží především na stanovisku komunistů. Ti podle posledních informací se odpoledne při hlasování o rozpuštění sněmovny zdrží, stejně jako učinili v pátek při hlasování o trvalé změně ústavy.

Cesta k předčasným volbám v tuto chvíli ještě existuje. „Stačilo by, kdyby vláda podala do sněmovny návrh, s nímž by spojila žádost o důvěru a pokud by se k němu sněmovna tři měsíce neusnesla, tak můžeme mít volby v lednu,“ připomněl ve studiu ČT24 analytik Jindřich Šídlo, podle něhož je však daleko důležitější problém rozpočet na příští rok než téma, kdy budou či nebudou předčasné volby. 

Erik Tabery, šéfredaktor Respektu

„Co za změnou postoje stojí? Ještě před tímto rozhodnutí řada sociálních demokratů v kuloárech tvrdila, že pro ČSSD je smrtící listopadový termín voleb. V té době se totiž bude slavit 20. výročí konce komunistické diktatury a jak známo, sociální demokraté se nechali slyšet, že klidně povládnou s podporou komunistů. Pro ostatní strany by to tak mohlo být dobře využitelné téma do kampaně.“ (zdroj: ihned.cz)

Prezident Václav Klaus zatím nechce dělat definitivní soud nad postojem sněmovny k jejímu rozpuštění. Zatím jde jen o jednu stranu, reagoval na dnešní rozhodnutí ČSSD postavit se proti rozpuštění. Destabilizace politické situace je podle něj výsledkem souboje politických stran s Ústavním soudem. Vinu nicméně podle něj nenesou strany.

Strana zelených dnes ČT24 potvrdila své páteční stanovisko, že dnešní rozpuštění sněmovny nepodpoří. „Cesta, kterou se sněmovna vydala k předčasným volbám, je riziková tím, že v sobě nese riziko opětovného napadení ustavní stížností a možným zrušením Ústavním soudem,“ zopakoval páteční stanovisko zelených jejich předseda Ondřej Liška. Zelení navrhli jiný způsob, jak dospět k předčasným volbám v lednu či v únoru příštího roku, což by umožnilo jednat a schválit rozpočet a zabránit tak rozpočtovému provizoriu. „Sociální demokracie je krok za zelenými, protože ty argumenty, které dnes slyšíme z jejich úst, jsou prakticky totožné s těmi, které jsme uváděli již v pátek,“ dodal Liška.

Ondřej Liška

„Strana zelených považuje změnu postoje ČSSD o 180 stupňů za nevěrohodnou a trapnou. ČSSD najednou bere vážně naše argumenty z minulého pátku, ač se jim ve sněmovně minulý týden smála. Rozdíl je ten, že sociální demokracii nelze věřit slova o čistotě jejích pohnutek….“

 
Předseda nově vzniklé strany TOP 09 Miroslav Kalousek se přidal k Ondřeji Liškovi: „Liška má pravdu, zelení tak argumentovali již v pátek a Jiří Paroubek je za to drtivě kritizoval. A dnes otočil o 180 stupňů a říká, že chce volby až v červnu,“ řekl Kalousek v rozhovoru pro ČT24 s tím, že TOP 09 pokládá tento krok ČSSD za mimořádně neodpovědný, kterým sociální demokracie opakovaně upřednostňuje své partikulární zájmy na účet Česka. Předseda TOP09 Karel Schwarzenberg konstatoval

Miroslav Kalousek

"A dovolím si připomenout, že vše začalo odvoláním vlády v době evropského předsednictví, aniž by sociální demokracie byla schopna převzít odpovědnost za novou vládu. Na prodloužení politické krize občané ČR těžce doplatí… Rádi bychom zdůraznili, že politická praxe sociální demokracie v letošním roce je již dlouhou několikastupňovou ságou o totální politické nezodpovědnosti.

Karel Schwarzenberg


Předseda lidovců Cyril Svoboda na tiskové konferenci vyzval politické strany, aby se zachovaly zodpovědně s tím, že KDU-ČSL chce ukončit období nejistoty a staví se za předčasné volby. „Změna postoje Jiřího Paroubka a ČSSD je vrcholem cynismu a sobectví…,“ nechal se slyšet Svoboda.

Šéf ODS Mirek Topolánek oznámil, že složí poslanecký mandát, pokud nedojde k rozpuštění sněmovny. Je to reakce na dnešní postoj ČSSD, která oznámila, že hlasování o rozpuštění nepodpoří. Zaroveň vyzval Fischerovu vládu, aby předložila sněmovně protikrizový balíček a spojila s ním hlasování o své důvěře. Poslanci ODS jako klub byli dosud podle šéfa Senátu Přemysla Sobotky rozhodnuti hlasovat pro rozpuštění sněmovny, nicméně nyní je to otázkou. „Svět se sice nezbláznil, ale zdá se, že sociální demokracie ano. Věřím, že voliči to sociální demokracii spočítají,“ dodal v rozhovoru pro ČT Sobotka.

Lucie Talmanová

„Pro mě osobně je to šok, já nevím, co se událo v hlavách kolegů ze sociální demokracie, ale takto se znemožnit jako dominantní viník té celé situace, v které jsme se ocitli, a tak degradovat celou českou politiku na bandu šašků, protože jinak to říct nemůžu, to je opravdu vrcholné dílo politické neodpovědnosti.“

Předseda KSČM Vojtěch Filip reagoval v souvislosti s překvapením sociálních demokratů požadavkem urychleného řešení otázek rozpočtu. „Chceme, aby se svolal výbor s body programu, které souvisí se schválením rozpočtu. Chceme, aby se hlasování o rozpočtu spojilo s hlasováním o nedůvěře vládě,“ vyjádřil se šéf komunistů.