Nová Astra se začne prodávat do konce letošního roku

Frankfurt nad Mohanem - Do konce letošního roku by se na evropském trhu měla objevit nová desátá generace Opelu Astra, kterou automobilka představila na frankfurtském autosalonu. Cena jednoho ze tří nejprodávanějších vozů v Evropě by měla začínat na 15 900 eur, tedy asi 400 000 Kč, informoval o tom šéf evropské divize GM Carl-Peter Forster. Astra vychází z modelu Kadett, který Opel poprvé představil v roce 1936. Od té doby prodal 21 milionů vozů. Příští rok by se měla objevit rovněž verze kombi.

Opel také představil sériové provedení elektromobilu Ampera, který se nabíjí z běžné zásuvky a čistě na elektřinu je schopný ujet kolem 50 kilometrů. Na běžné palivo pak přes 500 km.

Firma Opel a její mateřská společnost GM se v poslední době potýkaly s finančními problémy, které vyústily v prodej několika značek skupiny. Většinovým vlastníkem Opelu je s podílem 55 procent od minulého týdne konsorcium vedené kanadskou značkou Magna. Ta údajně uvažuje o zrušení až 10 500 pracovních míst v evropských závodech Opelu, z toho 4500 v Německu.

Nový elektromobil Opel Ampera na autosalonu ve Frankfurtu
Zdroj: ČTK/AP/Daniel Roland