Topolánek: Od voleb 2006 neplatila s Paroubkem žádná dohoda

Brno - Fischerova vláda nemá mandát na delší dobu, než byl plánovaný termín 9. a 10. října, na který byl stanoven termín předčasných voleb v době, kdy úřednický kabinet vznikal. Zopakoval to dnes na brněnském strojírenském veletrhu předseda ODS Mirek Topolánek a dodal, že vláda měla také jasně určený věcný mandát. S včerejším obrácením politiky ČSSD se situace vlády zcela změnila a Topolánek požaduje, aby s případným předkládáním rozpočtu předložila i s doplňujícími legislativními návrhy.

„Jinak sněmovnou neprojde vůbec nic a projdou jen negativní návrhy. Dnes má většinu Filip, Paroubek a Tlustý, takže nečekejme, že by prošlo něco rozumného. Vláda musí obnovit svůj mandát, a to buď požádáním o důvěru, nebo spojením hlasování o nějaké materii s důvěrou…,“ uvedl Topolánek s tím, že podle jeho názoru se v tomto požadavku shoduje s premiérem Janem Fischerem.

Mirek Topolánek

„S Jiřím Paroubkem jednat je velmi složité. Já jsem s ním od voleb v roce 2006 strávil stovky hodin a zatím neplatilo nikdy nic.“

Brífink ODS k podnikání (zdroj: ČT24)

Mirek Topolánek vyjádřil rezignaci na smysluplnost jednání s předsedou ČSSD, když nemá jakýkoli význam se s ním na čemkoli dohodnout. Uvedl, že debata v úterním pořadu ČT Otázky Václava Moravce prokázala, že totožná rétorika levicových stran neukazuje žádné styčné body, na nichž by se sociální demokraté a komunisté chtěli s ostatními stranami v současné situaci dohodnout.

Podle předsedy ODS Mirka Topolánka by také současnou politickou krizi neměli řešit s prezidentem Václavem Klausem jen předsedové dvou největších stran, ale širší spektrum zástupců politických stran. Původně byl na dnešek zvaný na Hrad, aby tam s prezidentem a předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem jednal. Schůzku odmítl a odjel do Brna, jak plánoval. Na Hrad půjde ve čtvrtek, řekl dnes. „Já takový formát odmítám z principu, to není žádná velkokoaliční dohoda,“ uvedl. Podle něj se musí na řešení situace shodnout širší platforma „těch, kteří mají odpovědnost“.

Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24