Rodičům postižené holčičky ukradli auto, teď musí vracet desetitisíce

Karviná – Pětiletá Ela se nemůže po mozkové obrně pohybovat sama, a je proto závislá na cizí pomoci. Auto, které měla rodina asi jeden rok, je tak jediný prostředek, jak se může dostat na životně nutnou rehabilitaci. Minulý týden ho ale rodině někdo ukradl, i když bylo zřetelně označené. Zatím si rodiče půjčili jiné, na nové ale nemají peníze. Navíc musí karvinskému magistrátu vrátit většinu ze stotisícové dotace. Nadace Naše dítě a Seznam.cz už proto uspořádaly na pomoc rodině sbírku. Číslo účtu je 3300033/ 0300, variabilní symbol: 2222. Na konto už přišlo přes 200 tisíc korun.

Auto, kterým maminka Elu vozila do 35 kilometrů vzdáleného stacionáře, zloději ukradli i se dvěma sedačkami a kočárkem přímo z označeného parkovacího místa před domem. Bez pravidelného každodenního cvičení by si přitom holčička nemohla hrát ani se svojí desetiměsíční sestrou. „Bez rehabilitace se neposune dál ve vývoji a zhoršil by se její zdravotní stav,“ potvrdila matka Ely Sylva Wawrzosová.

Žádost o novou stotisícovou dotaci lze podat až za pět let

Reportáž Martiny Tlachové a Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Rodina dostala od magistrátu na nákup auta 100 tisíc korun. Vůz ale nepojistila proti krádeži. Pojistka by byla podle rodičů za pět let skoro stejně vysoká jako dotace. Nyní ale budou muset velkou část dotace vrátit. Město může navrhnout jen splátkový kalendář, odpustit vrácení peněz ale ne. „Nedá se udělat žádná výjimka, takový je zákon,“ potvrdila mluvčí magistrátu Šárka Swiderová. Rodiče Ely podle ní byli upozorněni, že pokud vůz nepojistí, nejenže nedostanou nový příspěvek, ale ještě budou muset dotaci vrátit.

Wawrzosovi ještě mohou požádat ministerstvo práce o prominutí povinnosti vrátit příspěvek z důvodu nepřiměřené tvrdosti zákona. Žádost o novou stotisícovou dotaci na auto totiž mohou podat až za pět let. Nadace Naše dítě a Seznam.cz už proto uspořádaly sbírku. „Tak jako pomáháme dalším hendikepovaným dětem, tak tento případ nás velmi rychle přesvědčil,“ dodala ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.