Klaus se sešel s Topolánkem i Fischerem: Předčasné volby téměř jistě nebudou

Praha - Shoda politických stran na řešení politické krize je velmi nízká, řekl po setkání s šéfem ODS Mirkem Topolánkem prezident Václav Klaus. Předčasné volby se tak zřejmě neuskuteční. „Můj závěr po schůzkách s předsedy dvou nejsilnějších stran je, že nějaká shoda mezi těmito stranami na to, jak vyřešit situaci po rozhodnutí Ústavního soudu, je velmi, velmi nízká,“ uvedl Klaus. Prezident se proto odpoledne sešel s premiérem Fischerem, aby spolu prodiskutovali další kroky.

Premiér po schůzce s Klausem uvedl, že pokud se vládě nepodaří prosadit rozpočet se schodkem do 170 miliard korun, tak to bude pro Fischera velmi kritické a zváží další kroky. Vláda ale nespojí hlasování o důvěře s úsporným balíčkem ministra financí - rozpočet se totiž bude ve sněmovně projednávat ve stavu legislativní nouze a tak není procedurálně možné tato dvě hlasování spojit. „Pokud se použije institut legislativní nouze a jiný použít v tomto čase nejde, to není žádný trik, tak to prostě je, takto nelze spojit s hlasováním o důvěře,“ dodal premiér.

Už včera se Václav Klaus na Hradě sešel s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Spolu se shodli, že by se volby měly konat jen tehdy, bude-li jisté, že nebudou zpětně zpochybněny. Naznačil nicméně, že se nevzdává možnosti konání voleb dřív než v řádném termínu na jaře 2010. „Budu hledat možnosti, jak dnešní hlubokou politickou krizi vyřešit volbami v jakémkoli včasném termínu. To je evidentně zájem můj, věřím, že je to i zájem většiny občanů,“ uvedl ve středu.

S premiérem se chce sejít i Mirek Topolánek, aby spolu konzultovali přípravy rozpočtu. Topolánek také na krátkém brífinku uvedl, že je pro posílení mandátu Fischerovy vlády. Občanští demokraté by chtěli, aby kabinet do sněmovny předložil úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty a s ním spojil i hlasování o důvěře vládě. Pokud by vláda ve sněmovně nesehnala dostatečnou podporu na snížení schodku veřejných financí zhruba ke 170 miliardám korun, tak by podle ODS neměla vládnout dál. Topolánek ale naznačil, že netrvá na tom, aby vláda hlasování přímo spojila. Měla by si podle něj říci o nový mandát, může to ale případně udělat i jiným způsobem.

Jednání o úsporném balíčku bude ve sněmovně velmi napjaté. Ministr financí Eduard Janota totiž chce, aby se hrozící schodek 230 miliard snížil zhruba o 60 miliard a aby se o něm hlasovalo jako o celku. Obě největší strany se ale neshodují skoro v žádném úsporném opatření. Zatímco ČSSD chce, aby úspory zaplatili nejbohatší lidé a firmy, ODS chce zvýšit DPH a proškrtat sociální dávky. Už zítra se s ministrem financí Eduardem Janotou sejdou zástupci politických stran, aby začali projednávat konečnou podobu rozpočtu.

Poslanci budou o rozpočtu jednat 24. září

Každopádně už je jasné, kdy boj o rozpočet proběhne ve sněmovně. Poslanci o něm budou jednat ve čtvrtek 24. září od 10:00 ve stavu legislativní nouze. To znamená, že se bude schvalovat pouze v jednom čtení, poslanci ale budou moci předkládat pozměňovací návrhy. Uvedl to předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD).

Vláda by měla podle Vlčka požádat o vyhlášení stavu legislativní nouze v pondělí. Šéf sněmovny by pak vyhlásil do konce týdne, tedy do pátku. Vlček po jednání sněmovního organizačního výboru uvedl, že může být přerušena, aby návrhy posoudily výbory. Schvalování by se pak mohlo posunout na pátek. Vlček dnes jednal o postupu také s premiérem Janem Fischerem.