Janota versus parlamentní strany - dojde ke kompromisu?

Praha - Zástupci parlamentních stran se dnes scházejí s ministrem financí Eduardem Janotou a budou s ním jednat o úsporných opatřeních pro příští rok. Názory stran na škrty v hrozícím rekordním schodku rozpočtu na příští rok se diametrálně liší, nicméně všechny deklarují snahu domluvit se. S kompromisními návrhy ve čtvrtek odešli z jednání s Janotou zástupci ODS. Ostatní strany tvrdí, že Janotův úsporný balíček, o kterém média referují týdny, zatím oficiálně neznají. Definitivně chce vláda soubor návrhů omezených na rok 2010 schválit v pondělí, vybírat budou strany jak z opatření na straně rozpočtových příjmů, tak výdajů. Bez jejich přijetí rozpočet počítá s rekordním schodkem 230 miliard korun. Vláda spojuje s přijetím škrtů svou budoucnost. Poslanecká sněmovna bude o vládním úsporném balíčku jednat ve čtvrtek 24. září. Do Senátu se balíček dostane na přelomu září a října.

Za sociální demokracii se dnešních jednání zúčastní stínový ministr financí Bohuslav Sobotka a šéf strany Jiří Paroubek. ODS bude zastupovat ekonomický expert strany Martin Kocourek. Ten přijde za Janotou s nabídkou ústupku v podobě zrušení slev na sociálním pojištění, které ODS prosadila na jaře v rámci protikrizových opatření. Do rozpočtu na příští rok by díky tomu přibylo dodatečných 18 miliard korun. K ostatním úsporným opatřením se Kocourek před jednáním vyjádřil jen obecně. ODS poldle něj nicméně nepřipustí opatření, která by podlamovala budoucí ekonomický růst.

Sociální demokracie ladila svůj postoj k Janotově balíčku ještě během dnešního dopoledne. Úsporná opatření podle ní nesmí dopadnout na rodiny s dětmi. Sobotka tak na odpoledním brífinku zopakoval, že sociální demokraté nepřistoupí na zvyšování dolní sazby DPH a spotřební daně na pohonné hmoty. Naopak zvyšování daně u alkoholu a tabáku, už ČSSD tolik nevadí. Příští rok také podle socialistů musí být valorizovány důchody v průměru nejméně o 200 korun.

Potřebné miliardy do rozpočtu má podle ČSSD přivést obnovená daňová progrese. Lidé s příjmem nad 1,2 milionu korun ročně by tak platili daň z příjmu ve výši 38 procent. Větší daně by měly platit také firmy a snížit by se měly provozní výdaje ministerstev.

Premiér Jan Fischer trvá na tom, že rozpočet na příští rok, který připravuje jeho vláda, nesmí dospět ke schodku vyššímu než 170 miliard korun. Pokud by politici s úspornými plány ministra financí Janoty ve sněmovně nesouhlasili, byl by to pro Fischera velký problém. „Je to skutečně velice kritický bod. Kdyby těch 170 miliard neprošlo, budu osobně vážit další kroky,“ uvedl Fischer.

Jan Mládek, ekonomický expert ČSSD

„To, že se odložily volby, dává možnost jednat o rozpočtu a pravděpodobně se vyhnout rozpočtovému provizoriu. Zdá se, že je zásadní shoda na tom, že deficit by se měl v příštím roce dostat někam na 170 miliard korun. Není shoda na tom, jakým způsobem toho má být dosaženo.“

„I těch 170 miliard, které měla vláda v programovém prohlášení, je číslo děsivé, ale i k němu bude muset vláda dojít pomocí legislativních škrtů a změn na straně příjmů i výdajů,“ říká k tomu předseda ODS Mirek Topolánek. Lídr sociální demokracie Jiří Paroubek před jednáním podotkl, že „ČSSD už dříve oznámila, které věci podpoří a které chce přidat, aby se zvýšily příjmy státního rozpočtu“.

„Ústupky ze současných pozic musí být velké a považuji za důležité, aby kompromis byl dopředu předjednaný,“ komentuje jednání o rozpočtu ekonom Jan Bureš.

Jan Mládek
Zdroj: ČT24