Policie zadržela v Brně gang prodejců falešných eur i s padělky

Brno - Policejní specialisté za pomoci Útvaru rychlého nasazení zadrželi v sobotu před brněnským obchodním centrem Olympia tři Italy a Čecha, kteří obchodovali s padělky eura. Zajistili u nich bezmála 2 000 padělaných stoeurových bankovek. Podle mluvčího policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavla Hantáka šlo o několik sérií padělků velmi dobré kvality, které by při aktuálním kurzu měly hodnotu přes 5 milionů korun. Čtveřice je nabízela za 28 procent z této částky. Mužům hrozí až 15 let vězení. Vyšetřování ukázalo, že čtveřice obchodovala s padělanými eury od letošního června. Detektivové jí byli na stopě několik měsíců.

Distributorem padělaných bankovek v ČR byl podle detektivů sedmatřicetiletý Čech, který měl padělky nabízet za dohodnutou procentuální část nominální hodnoty bankovek. Padělky obstarávali italští komplicové ve věku od 39 do 57 let. Obdobné falešné bankovky zadrželi kriminalisté i v dalších zemích Evropské unie. Pravděpodobně proto pocházejí z jedné padělatelské dílny. Konečné slovo o kvalitě padělků bude mít Česká národní banka, kam teď peníze putují na expertizu.

Dopadení gangu je jedním z největších úspěchů ÚOOZ

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Kde se dílna nachází, se zatím neví. Ukázat by to mělo další vyšetřování. V této chvíli je jisté pouze to, že není na území ČR. Detektivové ÚOOZ proto při vyšetřování tohoto případu spolupracují prostřednictvím Europolu se zahraničními kolegy. Zjišťují také, zda se Italové přímo podíleli na výrobě padělků, nebo jen dělali prostředníky mezi jejich výrobcem a českým distributorem.

Dopadení gangu je podle mluvčího jedním z největších úspěchů ÚOOZ od jeho vzniku. Co do množství zajištěných padělků lze tento případ srovnat pouze s akcí z konce 90. let. Policie tehdy zadržela pětici pachatelů s padělky české měny v nominální hodnotě 20 milionů korun. Ve srovnání s rokem 2007 se počet zabavených falešných eur v roce 2008 zvýšil o 40 procent. Trvalý pokles je naopak u padělků dolaru.