Opavský soud potrestal polského chuligána pokutou a vyhoštěním

Ostrava - Okresní soud v Opavě potrestal osmatřicetiletého polského fanouška, který byl jedním ze zadržených po středečním utkání fotbalového poháru mezi SFC Opava a Baníkem Ostrava, pokutou ve výši 10 tisíc korun. Navíc ho soud na dva roky vyhostil z republiky. Rozsudek je pravomocný. Už ve čtvrtek soud vyměřil třiatřicetiletému muži z Opavy trest 150 hodin veřejně prospěšných prací. Oba případy byly řešeny ve zkráceném řízení.

Předseda soudu upozornil, že trest má mít rovněž preventivní účinek, aby si i fanoušci z jiných zemí uvědomili, že mohou být v Česku rychle potrestáni. Polský fanoušek pokutu již zaplatil. Z trestných činů výtržnictví a útoku na veřejného činitele byli obviněni ještě další dva muži. Jejich prohřešky ale podle opavského policejního mluvčího Reného Černohorského nebudou řešeny ve zkráceném řízení, ale při běžném procesu.

Čtveřici fanoušků policie zadržela při šarvátce mezi příznivci obou celků při opouštění stadionu. Problémy s fanoušky byly i během utkání. Kvůli chuligánům obou stran, kteří vnikli na hrací plochu, musel být zápas v 55. minutě zhruba na čtvrt hodiny přerušen a hráči odešli do kabin. Příznivci obou klubů se na hřišti vzájemně napadali.

Další obvinění zřejmě ještě přibudou

„Celý tento incident je zachycen na videokamerách a dalším monitorovacím zařízení. Tyto materiály kriminalisté vyhodnocují,“ uvedl už dříve mluvčí. Další obvinění tak zřejmě ještě přibudou.