Jezděte na kole! vyzývají církve

Praha – K zavržení auta a cestě na nedělní mši na kole vyzývají křesťanské církve. Druhý ročník akce Do kostela na kole připravily církve v rámci Evropského týdne mobility a dne bez aut. Reagují tak na situaci, kdy bývají v neděli kostely obleženy auty, která lidé stále častěji používají k cestě na mši. Jedná se o ekumenickou akci, podporuje ji katolická církev i evangelíci.

Církve se akcí Do kostela snaží uvolnit okolí kostelů a zároveň propagovat cyklistickou dopravu, která je šetrnější k životnímu prostředí než jiné způsoby dopravy. „Ve srovnání s automobilovou dopravou je nepoměrně levnější, zdravější a na kratší vzdálenosti dokonce statisticky rychlejší,“ sdělují organizátoři.

Podle registrace na webu akce se na kolo chystají věřící v Praze, Olomouci, Karviné, Hradci Králové i v některých menších městech a vesnicích. Zatím na seznamu figuruje asi šedesátka zájemců.

Akci pořádá ekologická sekce České křesťanské akademie a komise pro otázky životního prostředí při Českobratrské církvi evangelické. Na svých internetových stránkách www.cirkev.cz o akci informují katolíci a na www.srcce.cz i evangelíci.