Cesta v zavazadlovém prostoru – realita pro vozíčkáře

Praha - Desítky lidí, kteří jsou upoutány na vozík, mají velké problémy při cestování. Autobusy jsou pro ně téměř nepoužitelné. Komplikace ale mají i při přepravě vlakem. Mnoho z nich totiž musí nedobrovolně jezdit v zavazadlovém prostoru, a to i na trasách, kde dráhy garantují upravené vagony. Nicméně vozíčkáři i přesto musejí tato příkoří podstoupit, neboť vlak je totiž pro ně mnohdy jediný prostředek pro cestování.

Eva Kacanů držitelka světového titulu ve vrhu koulí to zažívá často. Když jela pracovně z Olomouce do Loun, ukázala reportérovi ČT, s čím vším se potýká. Nejprve si musela cestu s dvoudenním předstihem objednat, aby České dráhy zajistily plošinu a upravený speciální vagon. Opakovaně se však stalo, že i když měla přislíben speciální vagon, nakonec vůz pro vozíčkáře chyběl. 

Eva Kacanů

„Cítím se jako obtížný hmyz, který není kam dát než mezi ty balíky.“

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Cesta z Olomouce byla sice bez komplikací, nicméně problémy začaly v Praze. Nádraží prochází rekonstrukcí a z nových cedulí není možné zjistit, kudy může vozíčkář nádraží opustit. Zvonek nebo telefon na obsluhu u plošiny určené pro vozíčkáře není a sjet po jezdícím pásu je bez pomoci problém. „Za šest týdnů začne fungovat zcela nový výtah pro handicapované pasažéry a přibližně do konce příštího roku 2010 tady bude zcela nový výtah, který propojí všechna patra,“ vysvětluje mluvčí společnosti Grandi Stazioni. 

Z Prahy do Mostu měla podle jízdního řádu jet také v upraveném vagonu. Jenže místo toho skončila v zavazadlovém prostoru přesto, že na internetu bylo jasně znázorněno, že tady bude vlak, respektive vagon pro vozíčkáře. „Občas se to stává, bohužel, to tak někdy je, že i přesto, že to mají avizované, tak skutečnost bývá jiná,“ stěžuje si Eva Kacanů. 

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský tvrdí, že jde většinou o mimořádnou situaci: „Například před výjezdem z depa se zjistí, že je vůz porouchaný a nahrazuje se tak jiným vagonem.“ Dráhy slibují, že do konce roku budou mít na tratích 351 vozů speciálně upravených pro vozíčkáře, celkem jich tedy bude 1464.

  • Vozíčkář cestuje vlakem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1123/112288.jpg
  • Vozíčkář cestuje vlakem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1123/112289.jpg