Psí pomocníci zakončili studium

Praha – V pražském Motole se konala veřejná promoce asistenčních a vodicích psů. Šestnáct pomocníků, převážně labradorů a retrívrů, bude pomáhat kardiakům, nevidomým i jinak hendikepovaným lidem. Příprava jednoho psa trvá déle než rok, musí se totiž vypiplat od malého štěněte a samotný výcvik trvá téměř osm měsíců. Výcvik je poměrně drahý, stojí až dvě stě tisíc korun, a ne všichni hendikepovaní tak na pomocníka mají. Na asistenční, na rozdíl od vodicích psů pro nevidomé, stát nepřispívá, a proto vzdělání pejska platí často sponzor.

Paní Regina Duchoslavová, maminka postižené Anetky, se stala majitelkou asistenčního psa Stacy: „Anetka má od prvního roku stanovenou diagnózu dětská mozková obrna, proto má problémy především s chůzí. Okamžitě nás však oslovili, že bychom byli pro toho pejska vhodní. Měli jsme vlastně štěstí.“

Z každého pejska se ale dobrý asistent vycvičit nedá. Ti, kteří výcvik absolvují, však předvádějí spoustu dovedností, psí asistent si poradí v mnoha situacích. „Asistenční pes umí všechno - od podání klíčů, lžičky, sklenice nebo hrnečku přes otevření dveří až po přivolání výtahu. Pokud se člověk špatně pohybuje, pomůže mu vstát z postele nebo ze židle. Umí přivolat pomoc,“ vypočítává Soňa Ágnes Müller z občanského sdružení Helppes.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Pomocí speciálně vycvičených psů usiluje organizace Helppes o integraci osob se zdravotním postižením do společnosti a jejich návrat do aktivního života.