Zpoždění měl v srpnu každý desátý vlak

Praha – Kdo jel během druhého měsíce prázdnin alespoň desetkrát vlakem, nejspíš zakusil alespoň pětiminutové zpoždění. Podle informací Českých drah totiž jejich spoje jezdily během srpna přesně z 90 procent. Oproti červenci poznamenanému problémy s počasím tak byly vlaky přesnější, například v únoru se jim ale dařilo dodržovat jízdní řád ještě lépe. Většina zpožděných spojů dorazila do cílové stanice opožděna o pět až patnáct minut, dvě procenta z 224 tisíc vypravených spojů bylo zpožděno přes čtvrt hodiny.

Nemalou část zpoždění způsobily výluky spojené především s modernizací koridorových tratí a nádraží. Během nich probíhají výluky a nezřídka se také stává, že stavební stroje poškodí zabezpečovací zařízení, kvůli čemu pak vlaky nabírají další zpoždění. To se často stává zejména na trati z Prahy do Českých Budějovic a z Bohumína do Čadce. K přesnému cestování pomohlo vlakům Českých drah odstranění několika dočasných pomalých jízd, například mezi Prahou a Kolínem. České dráhy nesou nespornou vinu na osmi procentech srpnových zpoždění – na vině většinou bývají jejich stará a poruchová vozidla.

Podle tiskové zprávy Českých drah je zpoždění jejich vlaků na evropské úrovni. Britské vlaky dojely v srpnu do cíle včas v 92,5 procentech případů, přičemž na ostrově existuje pro zpoždění desetiminutová tolerance, v Česku pouze pětiminutová.