V pražském závodě porazilo kolo auto i vlak, autobus byl nejpomalejší

Praha – V předposlední den Evropského týdne mobility nastal v Praze den věnovaný městské, resp. příměstské železnici, potažmo celému systému Pražské integrované dopravy. Kromě obvyklých linek se mohli lidé zdarma svézt vlakem City Elefant po tratích Nového spojení. Ráno uspořádal ROPID závod vlaku s autem, autobusem, kolem a pěší skupinou. Cíl byl na Andělu, kde probíhaly hlavní akce tzv. Dne Eska. Proběhla tam také výstava o současnosti a budoucnosti železnice v Praze. Na Wilsonově nádraží se zase každou čtvrthodinu od 9 do 16 hodin konaly prohlídky řídicího centra.

Během Dne Eska jezdil jednou za dvě hodiny také zvláštní vlak po trase Masarykovo nádraží – Holešovice – hlavní nádraží – Libeň – Běchovice – Libeň – hlavní nádraží. Svezení bylo zdarma a lidé si tak mohli vyzkoušet, zda je cestování vlakem mezi Masarykovým a holešovickým nádražím časově výhodné.

Poté co České dráhy vloni zkrátily intervaly příměstským vlakům (tzv. Eska), je cestování po železnici pohodlnější, a to platí pro trať na Beroun i na Benešov. Díky tomu mohl organizátor Pražské integrované dopravy některé autobusové spoje zrušit, a tím ušetřil stovky tisíc korun.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Kolínská trať patří k nejvytíženějším. Denně tam Eskem oběma směry jezdí 19 tisíc lidí. A jezdilo by víc, jenže rychlíky na trať další příměstské soupravy už nepustí.

Rekonstrukcí, která potrvá ještě minimálně 3 roky, se trať na Kolín zkapacitní, takže tam příměstské vlaky budou moci jezdit místo v půlhodinových ve čtvrthodinových intervalech. ROPID pak zřejmě zredukuje některé autobusové spoje z Běchovic a Klánovic, které se často zpožďují v zácpách v Českobrodské ulici.

„Od nového jízdního řádu zavedeme další linku Eska. Bude mít označení S20 a povede z Prahy do Milovic,“uvedl náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek.

Závod vyhrálo kolo, autobus byl nejpomalejší

Závod městskou hromadnou dopravou, jejíž trasa vedla z radotínského parkoviště P+R na Anděl, proběhl v ranní špičce. Na start se postavil cyklista, auto, skupina, která cestovala vlakem, další, která nastoupila do autobusu a pěší cestovatelé. Ve čtvrt na devět ráno byly v Radotíně připraveny na startu 3 skupiny účastníků závodu. Závodu, který byl završením Evropského týdne mobility, se zúčastnilo téměř 70 závodníků, především dětí z radotínské základní školy. Nejrychleji absolvoval desetikilometrovou trasu cyklista, krátce po něm dorazila skupina dětí, které vyrazily z Radotína vlakem a ze smíchovského nádraží jely na kole, posléze i další skupina, jež ze Smíchova jela tramvají. Ihned poté přijelo auto. O čtvrt hodiny později přišla pěší skupina a jako poslední dorazili ti, kdo jeli autobusem. Cestování autobusem trvalo 43 minut.

„Vzkaz Evropského týdne mobility je jasný. Veřejná doprava a kolo jsou nejrychlejší. Auto nemá šanci,“ řekl po dojezdu radní pro životní prostředí Petr Štěpánek (SZ), který dojel na kole jako první do cíle.

Odpoledne proběhly dvě velké soutěže

Na Andělu od tří hodin probíhala vědomostní soutěž Největší šotouš PID. Její nejúspěšnější účastníci si rozdělí tři velmi zajímavé ceny: komentovanou projížďku cvičnou tramvají po pražské tramvajové síti, exkurze v organizaci ROPID s ukázkou hlavních činností a debaty s projektanty a poukázku na nákup jízdních dokladů ČD v hodnotě tisíc korun.

Odpoledne patřilo také orientačnímu závodu prostředky hromadné dopravy PID, v němž šlo o to navštívit s jejich pomocí co největší počet kontrolních stanovišť. Všichni účastníci dostali volnou vstupenku do kina a mapu pražské MHD, vítěz potom obdržel sadu patnácti turistických map.

  • CityElefant autor: Milan Dolejší, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/875/87428.jpg
  • City Elefant autor: Milan Dolejší, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1114/111386.jpg
  • City Elefant na hlavním nádraží v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/553/55289.jpg
  • Dopravní závod – cyklista autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1126/112535.jpg