Papež nebude v Česku řešit politiku

Praha - Papež Benedikt XVI., který už za několik dní navštíví Česko, tady nebude jednat o politice. V rozhovoru pro MF Dnes to řekl jeho mluvčí Federico Lombardi. Podle něj se jednání vyhnou i mezinárodní Vatikánské smlouvě o postavení katolické církve. Česko je jedním z posledních postkomunistických států, který nemá smlouvu ratifikovanou. Podle Lombardiho se během papežovy návštěvy navíc nebude mluvit ani o církevním majetku.

„Nepřichází řešit diplomatické problémy. Možná, že budou čeští politici s přispěním jeho návštěvy ke smlouvě vstřícnější, ale papež problém otevírat nebude,“ uvedl Lombardi. Papež stráví v Česku tři dny, s politiky se ale bude spíše jen fotit než jednat. Prý si je kromě jiného také vědom toho, že přijíždí do silně ateistické země, kde je věřících jen kolem pěti procent.

Jeho mluvčí také řekl, že papež ví například o tom, že Američani už nechtějí v Česku postavit radar. K tomu nebude ale dávat žádné stanovisko - vyjadřuje se hlavně v situacích, kdy někdo ve světě trpí nebo je lidem činěno bezpráví.