Politici se staví k novým protiraketovým plánům laxně

Praha - Politici přistupují opatrně k novému plánu americké administrativy prezidenta Baraka Obamy na rozmístění mobilních protiraket v Evropě. V úvahu přichází i Česká republika. Politici vesměs přiznávají, že o novince nemají dostatek informací. Zásadně proti se podle předpokladu staví KSČM. Spojené státy ustoupily od výstavby protiraketového štítu v Česku a Polsku, nahradí jej protiraketovým systémem na lodích. Pozemní obranný systém chtějí USA začít rozmisťovat okolo roku 2015.

Předseda sněmovního branného výboru Jan Vidím (ODS) vyjádřil skepsi k jakýmkoli záměrům Obamovy administrativy, o novém záměru prý nemá jakékoli údaje, aby se k němu mohl podrobněji vyjádřit. „Neznám jinou architekturu protiraketové obrany než tu, kterou nám vysvětloval (šéf americké Agentury pro protiraketovou obranu) generál Henry Obering,“ dodal Vidím.

Jiří Dolejš:

„Nelíbí se nám cizí vojáci na území České republiky, řádně zmapovaným hrozbám by měla čelit Severoatlantická aliance… Nemusíme vymýšlet jiné konstrukce.“

Šéf zahraničního výboru sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD) netuší, v jaké fázi příprava projektu je, prohlášením zástupců americké administrativy nepřikládá váhu. Soudí, že jde o doznívání plánu USA umístit v Česku radar. Pokud by ale nabídka skutečně přišla, Tejce by zajímala fakta o systému a podpora veřejnosti. „Osobně bych měl problém, kdyby na našem území byly umisťovány rakety, pokud to nebude dohoda v rámci NATO a nemělo by to podporu veřejnosti,“ zdůraznil poslanec.

Zelení rovněž preferují NATO

Podle poslance Strany zelených Přemysla Rabase by měla být česká bezpečnostní politika evropská a v rámci aliance. „Přestože připouštíme aktivity USA v Evropě, byli bychom radši, kdyby to bylo pod hlavičkou NATO,“ řekl Rabas.

Jiří Dolejš
Zdroj: ČT24