KDU-ČSL má kandidáta na eurokomisaře, rozpočet chce jako celek

Praha – Ideálním řešením pro čtvrteční schvalování rozpočtu je podle lidovců varianta bez pozměňovacích návrhů. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda ale zároveň dodal, že pokud se pozměňovací návrhy objeví, chtějí jednat o úsporných opatřeních tak, aby se minimalizovaly dopady na rodiny s dětmi. Strana dnes představila i svého kandidáta na eurokomisaře. Měl by jím být místopředseda strany Pavel Svoboda. Jeho nominaci ale ještě musí schválit celostátní výbor strany, který by měl jednat tento čtvrtek. Svoboda zároveň vyzval všechny politické strany, aby se v rámci šetření zavázaly, že do kampaní se zastaví veškeré investice do billboardů.

„Je nám jasné, že rozpočet znamená ústupek každé strany, aby došlo k dohodě. Nejsou-li všichni schopni ústupků, žádná dohoda nebude,“ uvedl Svoboda. Lidovci by proto nejraději schválili balíček jako celek. Předpokládají ale, že ještě před hlasováním se bude ve sněmovně jednat. V takovém případě se budou snažit, aby se snížení nedotklo rodičovského příspěvku, porodného a dávek sociálních služeb.

Výpadek v rozpočtu chtějí lidovci vyřešit příjmy z hazardu. Stačí novelizovat jediné ustanovení a ze 128 prosázených miliard pak lze podle Svobody klidně dát 9 miliard na dobro společnosti a státu. „Boj s hazardem, především s videoterminály a hracími automaty, nevzdáme, i kdyby to teď nevyšlo. Budeme to znovu navrhovat a chceme přesvědčit společnost, že je to správně,“ dodal.  

Cyril Svoboda:

„Ideální by bylo, kdybychom byli všichni poslušní a disciplinovaní, a nikdo nepodal žádný pozměňovací návrh. To bychom od občanů dostali na vysvědčení jedničku. Záleží teď na tom, jestli ji někdo chce dostat, nebo ne.“

Lidovci dnes představili i svého kandidáta na eurokomisaře. Měl by jím být místopředseda KDU-ČSL Pavel Svoboda. Jeho nominaci ještě musí schválit celostátní výbor. „Byl ministrem, je diplomatem, zabývá se stále zahraniční politikou a je docentem evropského práva,“ řekl na jeho adresu Cyril Svoboda. Lidovci oslovili i ekonoma Jana Švejnara. „Nabídku na to, aby byl kandidátem jenom naší strany, nepřijal,“ dodal Svoboda. Podle jeho dřívějších vyjádření ji odmítl, neboť se obával, že by se stal předmětem tahanic politických stran před tehdy plánovanými předčasnými volbami.

Strana podle Svobody diskutovala různá jména, ale ukázalo se, že širší shoda dnes není: „Buď přijdou politické strany se svými návrhy, bude se o nich jednat a přesvědčíme o nejlepším kandidátovi jeden druhého, anebo to rozhodne vláda sama o sobě.“ KDU-ČSL chce proto zahájit debatu a nabízí „vážného kandidáta“, který nominaci přijal. Podle neoficiálního termínu by měla Česká republika jmenovat svého eurokomisaře do 15. října. Nominaci poté předloží vláda.

O Topolánkovi jako eurokomisaři jednal údajně Dalík s Tvrdíkem 

Podle serveru Aktuálně.cz spolu už minulý týden tajně jednali blízcí spolupracovníci šéfů ODS a ČSSD Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka Marek Dalík a Jaroslav Tvrdík. Řeč padla údajně mimo jiné na to, zda by ČSSD blokovala případnou nominaci Topolánka na eurokomisaře. Podle serveru ale jakýkoli náznak dohody padl, když se předseda ODS pohádal s Jiřím Paroubkem v televizní debatě.

KDU-ČSL také ostře reagovala na Paroubkův výrok adresovaný bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. Předseda ČSSD ve svém pátečním příspěvku nazvaném „Jsme s Obamou na jedné lodi“ připomněl odmítavý postoj sociálních demokratů k radaru a mimo jiné napsal, že „Obamova politika naráží na odpor konzervativců typu Mirka Topolánka, Alexandra Vondry, Karla Schwarzenberga, ale i Václava Havla, kteří touží po světě železných opon. Jejich koncept je ovšem konceptem minulosti.“ Lidovci považují takové výroky za naprosto nepřijatelné. „Byl to právě Václav Havel a jemu podobní, kteří nasadili své životy a statečně se angažovali, když většina z nás držela ústa a krok, a přispěli k pádu železné opony,“ uvedl Svoboda.

Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24