Pojišťovny nebudou moci zvýhodňovat přestupy

Praha - Zdravotní pojišťovny asi nebudou moci nabízet lidem různé výhody za přestup z jiných ústavů. Uvádí se to v novelách zákonů o Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) a dalších zdravotních pojišťovnách, které obsahuje vládní protikrizový balíček. Cílem opatření je podle předkladatelů zamezit zbytečnému vynakládání peněz.

Všeobecná zdravotní pojišťovna s předlohou podle svého mluvčího Jiřího Roda v podstatě souhlasí také proto, že má VZP s „přetahováním“ pojištěnců v poslední době potíže. Řada lidí se podle něho chce opět vrátit poté, co se přehlásí k jiné pojišťovně. „Důvodem je to, že nová pojišťovna neplní sliby, které jim dala, zejména co se týká dostupnosti zdravotní péče,“ uvedl Rod.

Místopředseda zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS):

„Ve chvíli, kdy všechny pojišťovny vybírají od pojištěnců stejné pojistné a současně všechny pojišťovny proplácejí péči ve stejném rozsahu, je zcela nesmyslné a nelogické, aby si mezi sebou konkurovaly a vydávaly pro boj o pojištěnce peníze tímto způsobem.“

Pojišťovny by podle předlohy nesměly nabízet klientům při jejich náboru peníze ani jiné výhody nad rámec těch, které už poskytují například z fondu prevence. Zákaz by platil i pro zprostředkovatele a bylo by lhostejné, že by ústavy výhody hradily z jiných zdrojů, než je zdravotní pojištění. Za porušení zákazu by pojišťovnám hrozila až milionová pokuta, uvádí se v návrhu.

Podle ředitele Zdravotní pojišťovny Metal-Aliance Vladimíra Kothery je novela rozporuplná, zásadní problém pro pojišťovny ale neznamená. Existují podle něho dva pohledy: že je nutné konkurenční prostor zprůhlednit, nebo že ministerstvo zdravotnictví ubírá konkurenční prostor, jiný ale nevytvořilo. Rod ale v opatřeních omezení konkurence nevidí. Pojišťovny mají prý hradit péči poskytovanou na základě zákona o všeobecném zdravotním pojištění stejným způsobem.