Kvůli nahrávkám s nacistickými hesly míří k soudu devět extremistů

České Budějovice - Devět pravicových extremistů ze Strakonicka a Písecka míří k soudu. Policisté u nich našli nahrávky, na kterých hajlují nebo vykřikují nacistická hesla. Vyšetřování už skončilo a státní zástupkyně posílá obžalované k soudu. Stíháni jsou na svobodě, vinu odmítají. Pokud je soud shledá vinnými, hrozí jim až pět let vězení.

Podle informací České televize případ nepřímo souvisí s pokusem o vraždu mladíka, který napomenul hajlující dvojici ve Strakonicích. Jeden z nich ho bodnul nožem do krku a způsobil mu tím ochrnutí. V rámci vyšetřování policisté zabavili počítače, ve kterých našli například nahrávky většího počtu lidí vykřikujících rasistická hesla. Následovaly prohlídky a s nimi i další důkazy. „Podle dostupných informací byl spis připraven dobře a důkazní materiál dovedl státního zástupce k tomu, že podal návrh na obžalobu,“ uvedl mluvčí jihočeské policejní správy Jiří Matzner.

Obžalovaní tvrdí, že jde o starší nahrávky, které se nikdy neměly objevit na veřejnosti. Domnívají se, že stíhání a obžaloba souvisí s tlakem, který vyvíjí na policii politici. „Mezi námi není nikdo nebezpečný… prostě mají objasněný případ a hodí se jim to,“ řekl jeden z obžalovaných. Policisté jakýkoliv tlak odmítají.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Všech devět obžalovaných by se mělo objevit před soudem ještě letos, nejpozději v první polovině příštího roku.  

Počet trestně stíhaných extremistů podle policie roste, za první pololetí letošního roku vyšetřovali 140 případů.