Kultura slaví úspěch i u ekonomů

Praha - Vysoká škola ekonomická otevřela nový obor vizuální komunikace. Ten by měl rozšířit studium Arts Managementu. V současné době je Arts Management nejžádanějším oborem na VŠE. Budoucí absolventi tak budou moci nalézt uplatnění jako ředitel divadla, vedoucí muzea či marketingový pracovník v neziskovém sektoru. Poptávka po tomto oboru převyšuje nabídku. Dokonce i přes krizi vládne v kulturním odvětví hlad po mladých talentech.

Kultura nabízí mnohem větší prostor pro kreativitu. A právě nápady a originalita by se měly stát hlavní náplní nových ekonomických oborů. „Propojení těchto dvou oborů vytvoří z této univerzity aspoň pro nejbližší dobu něco naprosto unikátního, zejména konkurenceschopného, než se toho samozřejmě chytí učiliště,“ vysvětluje vedoucí katedry Arts Managementu Jiří Patočka.

Dávno jsou pryč doby, kdy byla kultura nějakou popelnou, což dokládá i zájem VŠE o studium vazeb mezi ekonomikou a kulturou. Na hrubý domácí produkt Evropské Unie se podílí skoro 3procenty, což je více než u obchodu s nemovitostmi či potravinářského průmyslu.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)