Soukup o svém mecenášství: Zubová nechápala vážnost situace

Praha - Podnikatel Jaromír Soukup, který donedávna štědře financoval kampaň poslankyně Olgy Zubové, přišel s dalším tvrzením, proč ustoupil od sponzorství předsedkyně Demokratické strany zelených i partaje samotné. Tajemník DSZ Antonín Kuboš měl totiž spolu s dalšími členy strany obcházet podnikatele s žádostmi o peníze a tvrdit jim, že mají mecenáše Soukupa dost a chtějí se ho zbavit. Ti to však popírají. Informaci přinesly Lidové noviny.

„Podporoval jsem politickou stranu a dělal jsem to čistě. Ti lidé absolutně nechápou, že mezilidské vztahy se v jakékoli oblasti včetně politiky budují léta a politika není o byznysu. Zubová vůbec nechápala vážnost situace,“ řekl LN Soukup, který se v jednom z rozhovorů přirovnal k „českému Berlusconimu“.

Podle Kuboše dostal každý z členů DSZ za úkol poohlédnout se po transparentním sponzorovi. „Pak se ale objevil Soukup a už nikdo nesháněl nic,“ dodal. Člen DSZ Jiří Štek však celou záležitost líčí trochu odlišně. „Pokud by byla jednání s jinými potenciálními sponzory, nevidím důvod, proč by se měl cítit dotčený,“ řekl Štek s tím, že pokud někdo nějaká jednání vedl, nebyla ve stadiu, kdy by o nich měl vědět stranický orgán. Oba pak vylučují Soukupovo tvrzení, že DSZ jednala o jeho vyloučení.

Soukup dříve tvrdil, že za koncem jeho sponzorství je především odsunutí předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Vlivný podnikatel stál už předtím za kampaní DSZ v eurovolbách. Soukup v nich podle odborníků „utopil“ více než dvacet milionů korun. Strana se do Evropského parlamentu nakonec nedostala. Voliči jí dali pouhých 0,62 % hlasů.

Čtyřicetiletý podnikatel v minulosti působil ve Straně zelených a sponzoroval i její kampaň před třemi lety. Začátkem července se mu už pod hlavičkou DSZ podařilo dostat Zubovou na páté místo pražské kandidátky ČSSD. Poslankyně se však na ní nejspíš neudrží.

Demokratická strana zelených
Zdroj: ČT24/DSZ