V Ostravě se radí odborníci, jak se vypořádat se stárnoucí populací

Ostrava – Česká populace stárne. Podle prognóz bude už za dvacet let téměř třetině lidí v České republice více než šedesát let. Jak tomu přizpůsobit péči o seniory, se v těchto dnech v Ostravě radí přes 800 lékařů, zdravotních sester a sociálních pracovníků.

Podle odborníků si čeští senioři nejvíce přejí, aby mohli zůstat v domácím prostředí. "Starý člověk je člověk křehký. To je definice, kterou zavedla geriatrická společnost, a to znamená, že on je citlivý na všechny změny, které se ho týkají," sdělila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Podle ministryně jsou zdravotní služby pro seniory v Česku na nejvyšší úrovni, potřeba je ale zvýšit soběstačnost seniorů, aby bylo možné je udržet právě v domácím prostředí. Domovy důchodců totiž praskají ve švech a lidé na místo v nich čekají několik let.

I proto vznikl už v roce 1982 lékařský obor gerontologie, který se stále vyšším podílem starých lidí v populaci zabývá a také vzdělává lékaře v oboru geriatrie. V současnosti je v Česku asi 240 lékařů, kteří mají v tomto oboru akreditaci.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Kongres věnovaný seniorům se v Ostravě konal poprvé v roce 1996. Letos se sem odborníci sjeli už potřinácté.