Krize na plzeňských právech - rozhodne se v úterý

Plzeň – Rektor Západočeské univerzity v Plzni Josef Průša se sešel s vedením právnické fakulty kvůli skandálu s opsanou disertací jednoho z proděkanů. Kauza podle něj ničí jméno fakulty, ale i celé univerzity. Odvolání děkana Ivana Tomažiče navrhne, pokud to ale neschválí akademický senát, tak ho neodvolá. Senát se schází příští úterý. „Ohlas je velmi nepříznivý, a proto chceme rozhodnout maximálně spravedlivě,“ řekl Průša. Na řešení celé aféry se bude podílet jak právnická fakulta, tak i rektor. I když se problém týká primárně pouze jedné fakulty, Průša to chápe jako problém celé univerzity.

Lidové noviny minulý týden upozornily na to, že proděkan práv Ivan Tomažič opsal značnou část své disertační práce Platnost právních úkonů ve světle veřejnoprávních povinností, kterou obhájil před třemi lety. Plagiátu si všiml v knihovně jeden z pedagogů. Tomažičovým školitelem byl druhý proděkan Milan Kindl. Tomažič se nejdřív bránil tím, že jsou citace přípustné, pak připustil pochybení, které vzápětí popřel, a nakonec ještě s proděkanem Kindlem přišel s vysvětlením, že šlo o past na fakultního špiona - aby se zjistilo, kdo vynáší ven z fakulty informace a snaží se ji poškodit. Disertace v knihovně byla prý falešná, plná „naskenovaných blábolů“ a pravá Tomažičova práce je jinde.

Studentská komora akademického senátu po mimořádném jednání tuto verzi ale, stejně jako někteří pedagogové, odmítá. Studenti vyšších ročníků teď také zvažují, jestli má smysl fakultu kvůli pochybnému vedení dokončit. Podle studentů také ze systému univerzity vyplývá, že Tomažič získal titul Ph.D. po čtyřech měsících, ač doba studia trvá pět až šest let.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

 V knihovně chybí 35 disertačních prací

Celou kauzou se bude zabývat i policie, protože redaktor Lidových novin podal trestní oznámení pro podezření z porušení autorského zákona. Deník dnes také zveřejnil, že v knihovně na plzeňských právech chybí rovných 35 disertací – mimo jiné jde o studie některých členů akademického senátu nebo práce bývalého náměstka policejního prezidenta Jana Brázdy, který byl přijat do magisterského programu v roce 2004, už v lednu 2005 obhájil diplomovou práci a v roce 2006 absolvoval i doktorandské studium. K nalezení ani není práce advokáta Jiřího Čunka Eduarda Bruny. Některé práce ale chybí z toho důvodu, že jsou teprve čerstvě obhájeny. Otázky také vzbuzuje fakt, že na plzeňská práva byly přijaty desítky lidí bez přijímacích zkoušek.

Právnická fakulta se potýká s problémy už delší dobu. Kvůli nepřesvědčivým vědeckým výsledkům jí loni akreditační komise ministerstva školství zakázala přijímat vysokoškoláky do doktorského studia. Fakulta sice částečně uspěla v rozkladovém řízení, takže doktorandy přijímat smí, ale místo původních šesti oborů má nyní akreditovány jen dva.

Ministerstvo školství apeluje na univerzitu, aby jednala rychle. Na různé nestandardní věci už dříve upozorňovala akreditační komise. Ministerstvo podle své mluvčí čeká na výsledky hloubkové kontroly akreditační komise.